Staš Zgonik

3. 2. 2012

Mladina 5

Ekonomija

Spet potujemo

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je število prenočitev v hotelih in podobnih namestitvah lani že preseglo število iz predkriznega leta 2007, kar kaže na to, da turistično-prenočitveni sektor uspešno okreva. Število prenočitev se je povečalo v vseh državah EU z izjemo Italije. Za turizem sta bili sicer najhujši leti 2008 in 2009, v letu 2010 je bilo že zaznati odboj. V primerjavi z letom 2010 se je število prenočitev lani povečalo za skoraj 4 odstotke, pri tem pa je mnogo večje povečanje zaznati pri prenočitvah tujcev (7 %) kot domačinov (1 %). Kot ugotavljajo pri Eurostatu, mednarodni turizem vnovič pridobiva tržni delež, ki ga je v kriznih letih izgubil na račun domačega turizma. V Sloveniji smo lani beležili skoraj šestodstotno rast prenočitev, pri čemer so k večini povečanja, tako kot v celotni EU, pripomogli tuji gostje.

Države EU po rasti/padcu št. prenočitev v hotelih in podobnih namestitvah med letoma 2010 in 2011 (v %)

TOP5
Litva 19,8
Bolgarija 18,3
Estonija 14,6
Latvija 14,1
Romunija 12,9

FLOP5
Italija -1,2
Velika Britanija 0,5
Avstrija 0,6
Malta 0,7
Nizozemska 2,8

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.