|  Ekonomija

Univerze bi v kritični fazi bolonjske prenove potrebovale več sredstev

Znižanje sredstev za visoko šolstvo in znanost po mnenju univerz pomeni zastoj razvoja

Bo Žiga Turk ukrepal?

Bo Žiga Turk ukrepal?
© Borut Peterlin

Slovenske univerze v okviru predlaganega znižanja sredstev za visoko šolstvo in znanost nikakor ne morejo izvršiti svojih zakonskih in pogodbenih obveznosti v letu 2012 ter prevzeti odgovornosti za vseobsežne posledice, so sporočili iz rektorske konference. Univerze namreč opozarjajo, da bo država tako razvojno zastala.

Rektorska konferenca je v izjavi po sestanku z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom zapisala, da so univerze v Sloveniji nosilke razvoja z izvajanjem Nacionalnega programa visokega šolstva 2011 - 2020 in Raziskovalne in inovacijske strategije RS 2011 - 2020 ter da so že sedaj delovale v zaostrenih finančnih razmerah. Sredstev za svoje delovanje namreč ne dobivajo v celoti iz proračuna, temveč jih morajo za tekoče obveznosti in za dodano vrednost pridobiti na trgu.

V letošnjem letu univerze po navedbah rektorske konference še niso bile seznanjene s sredstvi, ki jih bodo pridobile po uredbi o financiranju in s strani agencije za raziskovalno dejavnost za leto 2012, kljub temu, da študijski proces nemoteno poteka in da je razpis za vpis v 1. letnik prve stopnje že potrjen na vladi ter da proces bolonjske reforme še ni končan. Ta je ogrožen na najbolj občutljivem področju, vpeljavi 2. stopnje.

Rektorji so prepričani, da sta visoko šolstvo in znanost najboljši izvozni dejavnosti Slovenije, saj ustvarjata nova znanja, ki omogočajo razvoj izdelkov in storitev z visoko dodano vrednostjo, predstavljata pa tudi ključni potencial za ponovno oživitev zdravega gospodarstva. Zato pričakujejo, da bo vlada razmišljala dolgoročno in v korist državljanov ter univerzam omogočila pogoje za normalno delovanje in možnost izvedbe vseh študijskih programov, ki so akreditirani, imajo že vpisane študente ali jih je potrebno začeti izvajati zaradi postopnega uvajanja bolonjskih programov.

Univerze so v kritični fazi bolonjske prenove, ko bi potrebovale več sredstev. Zato bi tudi enaka višina kot v lanskem letu po mnenju rektorske konference pomenila za univerze veliko realno zmanjšanje sredstev. Vendar so v letu 2012 pripravljeni prispevati k varčevanju s tem, da se v tem letu pristane na odlog izplačila večine dodatnih sredstev, ki jim pripadajo po uredbi in so ključna za izvedbo najbolj pomembnega dela bolonjske reforme, se pa morajo vsa ta sredstva upoštevati pri delitvi sredstev v letu 2013, še dodajajo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.