|  Ekonomija

Socialno katastrofalen spopad s krizo

Cipras: Dogajanje v Španiji kaže na neuspeh evropske protikrizne politike

Znamenja, da Španija potrebuje zunanjo finančno pomoč za reševanje svojega bančnega sistema, kažejo, da evropska politika pri reševanju dolžniške krize območja evra ni bila uspešna, je dejal vodja grške skrajne levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras.

"Razvoj dogodkov v Španiji potrjuje stališče, pri katerem vztrajamo že od začetka," je Cipras dejal v danes objavljenem pogovoru za časnik Avgi. V tej luči je pojasnil, da kriza predstavlja panevropski problem in da je bil spopad z njo doslej "povsem neučinkovit" in "socialno katastrofalen". Špekulacije, da bo Španija, ki ima četrto največje gospodarstvo v območju evra, prisiljena zaprositi za finančna sredstva začasnega sklada za zaščito evra (EFSF) in bo tako sledila poti Grčije, Irske in Portugalske, se stopnjujejo že nekaj dni.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes objavil, da je za dokapitalizacijo španskih bank potrebnih okoli 40 milijard evrov, Španija pa bo tudi tema današnje telefonske konference evroskupine. Cipras, ki bi lahko dobil predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 17. junija, nasprotuje varčevalnim ukrepom, h katerim se je Grčija zavezala v zameno za dva finančna programa pomoči s strani evrskih držav in IMF. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.