Peter Petrovčič

 |  Mladina 32  |  Politika

Nič nisem kriv

Lojze Peterle je bil predsednik vlade, ki je izbrisala 25.671 ljudi

„Ne čutim se odgovornega. Vidim, da se je ponudila lepa odgovornost za kriminaliziranje osamosvojiteljev“ - Lojze Peterle o izbrisanih v Sobotni prilogi

„Ne čutim se odgovornega. Vidim, da se je ponudila lepa odgovornost za kriminaliziranje osamosvojiteljev“ - Lojze Peterle o izbrisanih v Sobotni prilogi

Po razsodbi evropskega sodišča za človekove pravice, ki je Sloveniji naložilo, da mora izbrisanim izplačati odškodnine, ker je z izbrisom kršila njihove človekove pravice, so se začeli pozivi k odgovornosti predstavnikov vlade, ki je brisala. Predsednik vlade je bil takrat sedanji evropski poslanec NSi Lojze Peterle. O sodbi evropskega sodišča je spregovoril za Sobotno prilogo Dela.

Pojasnil je, da se ne čuti odgovornega za izbris. „Administracija je ravnala v skladu z zakonom, kot ga je razumela,“ pravi. Sam ji ni dal nikakršnih navodil, kako razumeti zakon, na podlagi katerega se je zgodil izbris. Zakon o tujcih je namreč vseboval pravno praznino, ki je ob zlonamerni razlagi zakona omogočila izbris. Dvajset let je tega. Peterle je verjetno pozabil, da administracija, torej tedanji republiški organi, ki so opravljali delo upravnih enot, ni brisala po svojem prepričanju, kot ji želi zdaj podtakniti. Nasprotno, ravnala je v skladu z navodili. Res jih ni izdal predsednik vlade. Pristojnim organom jih je pošiljalo notranje ministrstvo, podpisoval pa jih je drugi človek ministrstva, sekretar Slavko Debelak. Brez vednosti notranjega ministra Igorja Bavčarja? Tudi ne, Bavčar je takrat o tem ministrskim kolegom v vladi pisal pismo, v katerem jih je opozoril, da se del administracije ne strinja z brisanjem ljudi, ker zakon tega ne predvideva. Hkrati jih je pozval, naj zavzamejo stališče do tega vprašanja, in jim tudi predlagal, kako bi veljalo razlagati zakon. V prid brisanju.

Peterle bo težko odškodninsko ali kazensko odgovarjal za množično kršitev človekovih pravic, za katero je bil kot predsednik vlade objektivno odgovoren. Bavčar in Debelak enako, čeprav se v Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov že pripravljajo na vložitev kazenskih ovadb zoper vse tri. Obe obliki odgovornosti sta po notranjem pravu namreč že zastarali.

Utegne pa evropsko sodišče, kot je v ločenem mnenju že omenil slovenski sodnik tega sodišča Boštjan M. Zupančič, zahtevati neodvisno preiskavo okoliščin izbrisa in identifikacijo odgovornih. Da bo vsaj zgodovinopisje pomnilo. Poleg tega nikoli ne zastara politična odgovornost, vsaj za tiste, ki še vedno opravljajo politične funkcije, ne. Peterle je evropski poslanec.

Sodili, če bo sploh še kandidiral, mu bodo lahko le volivci. A ti za zdaj vprašanja izbrisanih niso želeli razumeti. In tudi Peterle ga ne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.