Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Revizija terjatev norveške države

Norveška je kot prva država upnica napovedala revizijo svojih terjatev

Norveški minister za razvoj Heikki Holmås je napovedal, da bo Norveška preverila legitimnost svojih terjatev, ki jih ima do držav v razvoju. Če bo vlada to napoved uresničila, bo Norveška prva država upnica, ki bo izvedla revizijo svojih terjatev. Gina Ekholt, direktorica norveškega združenja za odpis dolga (SLUG), pravi, da je to zgodovinski korak, ne le za ljudi, ki se že leta borijo za odpis dolgov, ampak tudi za ljudi po svetu, ki trpijo zaradi dolgov, ki jih ne morejo vrniti ali zaradi dolgov, ki so nelegitimni.

Finančna kriza in evrska kriza kažeta, da ni dvoma, da ima neodgovorno posojanje in sposojanje denarja resne negativne posledice za države in ljudi. S tem, ko je njena vlada napovedala, da bo zahtevala revizijo terjatev in sprejela zavezujoča navodila za odgovorno posojanje denarja, se je Norveška odločila, da bo spremenila pravila te igre, pravijo v SLUG.

To bo pomemben korak v smeri vzpostavitve prakse za bolj odgovorno posojanje denarja in zadolževanje, če bodo Norvežanom sledili tudi drugi kreditodajalci, kajti tako bo mogoče zmanjšati dolgove, ki jih ni mogoče poplačati oziroma niso legitimni, pravi Ekholtova. Norveška vlada se tokrat ni prvič odločila, da bo izvedla ukrep za bolj pravičen sistem zadolževanja in posojanja denarja. Leta 2006 je že odločila, da bo sedmim državam odpisala svoje terjatve. Na podlagi te njene odločitve so bila v okviru Konference OZN za trgovino in razvoj (Unctad) sprejeta mednarodna pravila za odgovorno posojanje in sposojanje denarja. Na podlagi teh pravil bo Norveška zdaj opravila revizijo svojih terjatev.

Jostein Hole Kobbeltvedt, član strokovne skupine Unctad za odgovorno posojanje in zadolževanje držav, pravi, da uporaba pravil Unctad pomeni, da norveška vlada ta pravila jemlje resno in razume svojo odgovornost kot upnica. Združenje SLUG je že opravilo svojo revizijo terjatev norveške države. Ta je pokazala, da je del terjatev, ki jih ima do Indonezije, nedvomno nelegitimnih.

»Čeprav bi si želeli, da bi norveška vlada uporabila tudi listino Eurodad za odgovorne finance, bo zdaj mogoče videti, kako je mogoče pravila Unctada uporabiti v praksi. Pričakujemo, da bodo ugotovitve te revizije enake rezultatom naše revizije, torej, da bo pokazala, da je del norveških terjatev do Indonezije nelegitimnih. Vsak drugačen rezultat bi bil veliko presenečenje in dokaz, da so pravila Unctad prešibka,« meni Gina Ekholt.

Heikki Holmås je povedal, da bo revizija predvidoma končana v letu dni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.