|  Ekonomija

»Želim, da Grčija ostane v območju z evrom«

Merklova za oblikovanje evropskih skladov za podporo reformam

Nemška kanclerka Angela Merkel je v današnjem nagovoru v domačem parlamentu le nekaj ur pred začetkom vrha EU izrazila prepričanje, da bi moral imeti evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve možnost veta na nacionalne proračune držav članic. Zavzela se je tudi za oblikovanje novih evropskih skladov za podporo reformam v državah članicah.

Merklova je v spodnjem domu parlamenta, bundestagu, potrdila besede finančnega ministra Wolfganga Schäubleja. Ta je v torek izrazil željo Nemčije po krepitvi vloge evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve na način, da bi ta lahko sam zavrnil nacionalne proračune ter jih vrnil v odločanje domačim parlamentom, v kolikor v njih ne bi bila ustrezno naslovljena vprašanja primanjkljaja in javnega dolga.

"Verjamemo, in to govorim za celotno vlado, da bi lahko naredili korak naprej z zagotovitvijo pravice do posredovanja na evropski ravni" pri državnih proračunih, ki kršijo določila evropskega pakta za stabilnost in rast, je poudarila Merklova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Ob tem se sicer nemška kanclerka zaveda, da "na žalost" nekatere članice EU na tak korak niso pripravljene. Dodala je še, da bi, če bi se takšno pooblastilo na evropski ravni dejansko uvedlo, potrebovali osebo, ki bi ji bila zaupanja takšna odgovornost. To bi bil evropski komisar za gospodarske zadeve.

Nemška kanclerka je sicer predstavila še idejo oblikovanja novih evropskih skladov, katerih sredstva bi bila namenjena posebnim projektom oziroma podpori izvajanja reform v evropskih državah. Skladi bi se lahko na primer napajali iz sredstev, zbranih iz naslova pobiranja davka na finančne transakcije, Merklova pa jih vidi kot alternativo skupnim obveznicam evropskih držav. S tem bi lahko v Evropi uvedli "nov element solidarnosti", je ocenila nemška kanclerka, ki sicer pravi, da bi lahko sredstva sklada koristile vse evropske države, ne le tiste z evrom. Pogoj pa bi bil, da države članice z EU sklenejo zavezujoče reformne dogovore za povečanje konkurenčnosti, ki jih potrdijo tudi nacionalni parlamenti.

Znova pa je nemška kanclerka zavrnila možnost hitre uvedbe enotnega nadzora nad evropskimi finančnimi institucijami. "Le sprejem zakonodaje ne zadošča," je poudarila kanclerka. Za črkami na papirju mora namreč stati učinkovit in delujoč bančni nadzor. "Vsekakor mora imeti kakovost pri tem prednost pred hitrostjo," je znova ponovila Merklova.

Nemška kanclerka se je dotaknila še situacije v Grčiji. "Želim, da Grčija ostane v območju z evrom," je zatrdila. To po njenem ni le v interesu Aten, pač pa celotnega območja z evrom in EU. Dodala je še, da je v Atenah, tako v vladi kot med posamezniki v gospodarstvu in družbi, opazila iskreno željo po spremembah, čeprav reforme napredujejo počasi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.