|  Ekonomija

ZDA nič več prve po obsegu blagovne menjave

Kitajska po obsegu blagovne menjave prehitela ZDA

Skupni obseg kitajskega izvoza in uvoza blaga je lani po uradnih podatkih Pekinga dosegel 3.870 milijard dolarjev, vrednost izvoza in uvoza blaga ZDA pa je lani dosegla 3.820 milijard dolarjev. To pomeni, da je Kitajska postala največja trgovska država na svetu in je prvič prehitela ZDA, katerih bruto domači proizvod (BDP) je po podatkih Svetovne banke leta 2011 znašal 15.000 milijard dolarjev.

ZDA sicer še vedno vodijo, če so v menjavo vključene tudi storitve. Skupna vrednost izvoza in uvoza blaga in storitev ZDA je namreč lani dosegla 4.930 milijard dolarjev. ZDA so imele lani v trgovini s storitvami 195,3 milijarde dolarjev presežka, v trgovini z blagom pa 700 milijard dolarjev primanjkljaja.Kitajska je imela po drugi strani v trgovini z blagom 231,1 milijarde dolarjev presežka.

Kitajska je od leta 1978 do leta 2012 dosegla povprečno gospodarsko rast 9,9 odstotka na leto, kar ji je pomagalo postati največja trgovska država z blagom ne glede na to, da njen letni BDP dosega le polovico ameriškega. Leta 2012 je znašal 8.300 milijard dolarjev.

Kitajska je že leta 2009 postala največji svetovni izvoznik blaga, ZDA pa ostajajo največji uvoznik na svetu, saj so lani kupile za 2.280 milijard dolarjev blaga. Kitajska je medtem lani uvozila za 1.820 milijard dolarjev blaga. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.