, 11:15  |  Politika

KPK: Niko Janša in Tadeja Tanka zaposlili zaradi njunih očetov

Za delovno mesto je prispelo 7 vlog, na razgovor pa je bila povabljena le Nika Janša

Za delovno mesto je prispelo 7 vlog, na razgovor pa je bila povabljena le Nika Janša
© Matej Leskovšek

Komisija za preprečevanje korupcije je predstavila poročilo o sporni zaposlitvi Janševe hčerke in Tankovega sina v podjetju Plinovodi. Kot so ugotovili, so odgovorne osebe v podjetju, ki je v posredni večinski lasti države in lokalnih skupnosti, za zaposlitev »izbrale osebi, ki nista izpolnjevali pogojev iz sistemizacije, zaposlitvi pa sta bili izvedeni v kontekstu več kršitev dolžnega ravnanja«. S takim ravnanjem so odgovorne osebe podjetja kršile dolžno ravnanje ter omenjenima osebama omogočile premoženjsko in nepremoženjsko korist v obliki pridobitve zaposlitve za določen oziroma nedoločen čas v nasprotju s predpisi, kar ustreza opredelitvi korupcije, so zapisali v poročilu.

Niko Janša in Tadeja Tanka so v podjetju Plinovodi zaposlili po »objavi razpisov s pogoji, ki so bistveno odstopali od pogojev iz sistemizacije, postopek pa je tekel ob diskriminatorni obravnavi drugih iskalcev zaposlitve«. Komisija opozarja, da sta zaposlena "ožja družinska člana državnih funkcionarjev, ki zasedata položaje, na katerih imata vpliv na delo in strateški razvoj podjetja Plinovodi, d.o.o. ter na imenovanje in razrešitev njegovega poslovodstva«.

Direktor Plinovodov Marjan Eberlinc je »ob zaključevanju postopka senatu podal izjavo, da se zaveda, da je bila napaka storjena in da je nedopustna ter jo je smiselno postavil v kontekst državnega lastništva podjetja ter nujnosti strateškega razvoja podjetja«. Poskuse vplivanja na vse postopke zaposlovanja (tudi omenjene) je direktor podjetja na razgovoru pred senatom komisije priznal, čeprav brez imen in hipotetično, piše v ugotovitvah KPK.

Pri zaposlitvi Nike Janša je komisija ugotovila, da so pogoji, navedeni v razpisu, manj zahtevni oziroma drugačni kot v sistemizaciji, v razpisu pa prav tako ni pisalo, da se išče pripravnika. »V razpisu na primer niso zahtevane delovne izkušnje (36 mesecev), ampak je obratno izrecno navedeno, da izkušnje niso zahtevane. V razpisu tudi v nasprotju s sistemizacijo ni navedeno, da mora imeti kandidat opravljen strokovni izpit,« piše v ugotovitvah.

Na konkretni razpis se je prijavilo sedem kandidatov, na pogovor je bila povabljena le Nika Janša. Razgovor je opravili neposredno glavni direktor, direktor tehničnega področja in vodja kadrovskega oddelka. »Iz dokumentacije ne izhaja, kakšni sta bili vsebina in potek pogovora, navedeno je le, da je bila po razgovoru sprejeta odločitev, da je N. J. primerna kandidatka za zasedbo prostega delovnega mesta Vodja projekta I. Iz dokumentacije tudi ne izhaja, da je predložila dokazilo o opravljenem strokovnem izpitu, niti da je bila k temu pozvana.«

Komisija za preprečevanje korupcije navaja tudi izpopolnjenost drugih šestih kandidatov, ki so izpolnjevali tudi pogoje iz sistematizacije in ne le »znižanih« razpisnih pogojev:
- univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike s 30,5 let delovne dobe,
- univerzitetni diplomirani inženir strojništva, z delovnimi izkušnjami od leta 1997,
- univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva z opravljenim strokovnim izpitom, z 10 leti delovnih izkušenj s področja gradbeništva in
- univerzitetni diplomirani gospodarski inženir gradbeništva, mag. znanosti, višji predavatelj za predmetno področje operativno gradbeništvo, pooblaščen ing. IZS, z opravljenim strokovnim izpitom, z 10-letnimi delovnimi izkušnjami. 

Odgovorne osebe v podjetju Plinovodi so po ugotovitvah komisije kršile dolžno ravnanje tudi pri zaposlitvi Tadeja Tanka, sina poslanca in vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Tudi pri njegovem delovnem mestu so znižali razpisne pogoje in niso uporavili pogojev iz sistematizacije. »Po ugotovitvah komisije (in Inšpektorata RS za delo) T. T. ni izpolnjeval pogojev za zasedbo delovnega mesta samostojni pravnik, saj za delovno mesto samostojni pravnik DM-709 v aktu o sistemizaciji ni predvideno, da bi se na tem delovnem mestu lahko opravljalo pripravništvo. Za to delovno mesto so bili kot pogoji za zasedbo zahtevane 24-mesečne delovne izkušnje in pravosodni izpit, ki pa jih izbrani kandidat ni izpolnjeval.«

S kršitvijo delovnopravne zakonodaje, citirane kolektivne pogodbe in pravilnika so odgovorne osebe podjetja na škodo drugih iskalcev zaposlitve oziroma prijavljenih kandidatov na javno razpisano delovno mesto omogočile Tadeju Tanku premoženjsko in nepremoženjsko korist v obliki zaposlitve na delovno mesto pripravnika za določen čas kljub neizpolnjevanju pogojev, ugotavlja KPK.

Komisja opozarja, da slovenska ustava določa, da je vsakomur pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto. Komisija je poudarila, da nič v teh ugotovitvah ni usmerjeno zoper osebi, ki sta na tak način, kljub očitnemu neizpolnjevanju pogojev, dobili zaposlitev in niso ugotavljali kršitev z njune strani. "Je pa komisija nedvoumno ugotovila, da so odgovorne osebe podjetja Plinovodi, d.o.o. kršile dolžno ravnanje, ko so jima v nasprotju s predpisi in z diskriminiranjem ostalih iskalcev zaposlitve omogočile zaposlitev za določen oziroma nedoločen čas v podjetju, ki je v posredni večinski lasti države in lokalnih skupnosti."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.