Denis Vičič

 |  Ekonomija

Dokončna deložacija delavcev Gratima

© Borut Peterlin

Zgodba Gratima je še ena slovenska zgodba izkoriščanja delavcev. Čeprav podjetje dela ni imelo že od septembra 2010, je šlo v stečaj šele julija 2012. V tem času so bili delavci brez prihodkov, ker niso dobili odpovedi, pa se niso mogli zaposliti drugje.

Lastnik Gratima Mesud Ibričić, ki jim skupno dolguje 200 tisoč evrov neizplačanih plač in drugih dodatkov, jim je bivališče priskrbel v Sežani. Za najemnino jim je vsak mesec jemal po 150 evrov, a lizinških obrokov lastniku apartmajev Hypu Leasingu ni plačeval. Zato so pogodbo prekinili že aprila 2011, delavci pa od takrat tam bivajo brezplačno.

Z deložacijami so poskušali že večkrat, nazadnje januarja, a je sodišče do sedaj vedno presodilo v prid delavcev. Tokrat je drugače – od danes jih v Sežani ne bo več. Zaman so čakali na končanje stečajnega postopka, kjer so prijavljeni kot upniki.

Nekaj delavcev je v tem času dobilo novega delodajlca, ki jim je priskrbel tudi bivališče, zato ne bodo končali na cesti. Husein Beganović, ki se je vse od začetka težav gradbenega podetja boril za pravice delavcev in o kršitvah obveščal javnost, ni imel te sreče. Ker je bil »glasen«, ga nihče noče zaposliti. »Ker mu nista pomagala ne Center za socialno delo ne sežanska občina, se je odločil oditi domov, v Bosno,« je zapisala aktivistka organizacije Nevidni delavci sveta Romana Kavčič. »Tja, kamor so bili izgnani že številni opeharjeni in okradeni delavci iz nekdanjih držav Jugoslavije, ki so prav tako brez upanja, da bodo kdaj nazaj dobili ukradeni denar.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.