Darja Kocbek

, 09:55  |  Ekonomija

Zlata vredni tisočaki

Razprava o ukinitvi bankovcev za 1.000 frankov

Povpraševanje po švicarskih frankih je danes večje kot kadarkoli. Po podatkih švicarske centralne banke je v obtoku 60 milijard frankov v obliki bankovcev, od tega je več kot 60 odstotkov bankovcev za 1.000 frankov, čeprav pri vsakodnevnih plačilih tako rekoč niso v rabi. Količina teh bankovcev se je povečala predvsem v zadnjih letih. Maja je bilo v obtoku za 36,4 milijona bankovcev za 1.000 frankov, kar je za 11 odstotkov več kot v aprilu in 26 odstotkov več kot maja lani, piše Tages Anzeiger.

Analitiki v švicarski centralni banki ocenjujejo, da količina teh bankovcev raste zato, ker jih ljudje uporabljajo kot naložbo, od izbruha finančne krize leta 2008 ljudje bankam namreč ne zaupajo več. Mnogi imajo zato del premoženja naloženega v gotovini v frankih, tako v Švici kot v tujini. Za tovrstne naložbe so tisočaki najbolj primerni, saj so za bankovcem za 10.000 singapurskih dolarjev (kar je 7.500 frankov) drugi največ vreden bankovec na svetu. Poleg tega je mogoče tisočake v vrednosti 1 milijon frankov brez težav spraviti v dva litrska tetrapaka.

Hans-Peter Bauer, izvedenec na Institute on Governance v Baslu, ki preučuje pranje denarja, pa meni, da je povečevanje količine bankovcev v obtoku tudi znak, da se skušajo ljudje izogniti poostreni kontroli bank. Enako meni tudi Daniel Thelesklaf iz Liechteinsteina in dodaja, da so tudi banke postale bolj pozorne, če nekdo želi dvigniti ali položiti večjo vsoto denarja. Danes je težko spraviti v obtok zneske v višini več sto tisoč ali milijonov frankov.

Švicarska poslanka Margret Kiener Nellen namerava ob razpravi o spremembah zakona o pranju denarja zahtevati ukinitev bankovcev za 1.000 frankov. Enako meni tudi poslanka Susanne Leutenegger Oberholzer. Najvišji evrski bankovec je sedaj 500 evrov. Podpredsednik Evropske centralne banke Vítor Constâncio je spomladi dejal, da bi ga bilo treba ukiniti. V menjalnicah v Veliki Britaniji, ki ni članica območja evra, bankovcev za 500 evrov ni več mogoče dobiti, kajti raziskava agencije proti organiziranemu kriminalu je pokazala, da 90 odstotkov povpraševanja po bankovcih za 500 evrov izvira iz kriminalnih krogov. V Kanadi so bankovec za 1.000 dolarjev na pobudo policije ukinili pred desetimi leti.

Ali bo bankovec za 1.000 frankov ostal, ne bo odločal švicarski parlament, ampak centralna banka, pravi predstavnik oddelka za finance. Ta pa za zdaj ne vidi razloga za njegovo ukinitev. Bankovec za 1.000 frankov ima pomembno vlogo, recimo na trgu avtomobilov ali pri trgovanju z živino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.