Jure Trampuš

, 11:25  |  Politika

Mladina vs. Grims

Mladinamit ni žalil žene poslanca Branka Grimsa

Branko Grims v izbrani družbi.

Branko Grims v izbrani družbi.
© Denis Sarkić

Okrožno sodišče v Ljubljani je v pravdi zadevi med Martino Dragoš Grims, sicer ženo poslanca SDS Branka Grimsa, in tednikom Mladina odločilo, da ni prekomerno posegla v osebnostne pravice Martine Dragoš Grims in njene družine, da je torej ni žalila in da ni dolžna objaviti opravičila. Martina Dragoš Grims mora Mladini v celotni povrniti tudi sodne stroške. Spor med Mladino in tožečo stranko je nastal leta 2011, ko je Mladina v satirični rubriki Mladinamit objavila fotografijo družine poslanca Grimsa med mašo na Brezjah, zraven pa je objavila tudi fotografijo družine nacističnega ministra za propagando Jospha Goebbelsa. Mladinamit je satirično pripisal, da vsak »dr. G. še ni dr. Goebbels« in da se mora dr. Grims še veliko naučiti.

Okrožna sodnica Martina Zidar je v svoji sodbi odločila, da se je žena poslanca Grimsa skupaj z otroci na Brezjah »zavestno izpostavljala javnosti in medijem«, da je s svojimi dejanji pravzaprav »pripomogla, da njen mož pridobi naklonjenost javnosti in zato se sedaj ne more sklicevati na zasebnost«.

Prav tako je zapisala, da v Mladini Grimsove žene nismo primerjali z Magdo Goebbels, kakor je trdila pred sodiščem. Nasprotno. Sodnica je zaključila, da je Mladina kritizirala zgolj način, metode političnega boja njenega moža, da torej ni šlo za neposredno primerjavo oseb, kakor je trdila žena Branka Grimsa. Mladina torej ni bila »tista, ki bi tožnico in družino Grims prva izpostavila javnosti, je pa bila tista, ki je kritično obravnavala nabiranje političnih točk Branka Grimsa preko svoje družine«.

Hkrati je sodnica prepoznala, da je Mladinamit satirična rubrika. »Tudi politična satira ima varstvo svobode izražanja … Vsak povprečni bralec razume, da v konkretnem primeru ne gre enačiti tožnice z Magdo Goebbels in za namigovanje, da je tudi tožnica sposobna ubiti svoje otroke, ampak za satirično izražanje nestrinjanja s političnim bojem moža tožnice«.

Sodišče je v ločenem postopku enako odločilo tudi v samostojni tožbi Branka Grimsa proti Mladini. Tudi tam je sodnica Dušana Bajc presodila, da poseg v zasebnost ni bil prevelik in da je Branko Grims prvi sam javno izpostavil družino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.