|  Ekonomija

Probanka in Factor banka pod izredno upravo

Probanko in Factor banko bosta od danes, potem ko se je Banka Slovenije v petek odločila za uvedbo postopka nadzorovanega prenehanja poslovanja, vodili izredni upravi. Banki bosta normalno poslovali, ne bosta pa smeli začenjati novih poslov. Stranke bodo lahko nemoteno poslovale z bančnimi karticami ter opravljale plačilni promet in ostale bančne storitve. Tudi posojila, najeta pri teh dveh bankah, se vračajo ob nespremenjenih pogojih. Banki pa ne bosta smeli sklepati novih poslov ali ponujati storitev novim strankam.

Banka Slovenije je v petek izdala odločbo o imenovanju izrednih uprav v obeh bankah. Izredni upravi bosta pooblastilo in pristojnosti vodenja in zastopanja banke prevzeli z dnem, ko je odločba o imenovanju izredne uprave vročena banki. Z dnem izdaje odločbe pa so prenehale vse pristojnosti članom uprave in nadzornega sveta banke ter skupščine. Izredni upravi sta se prek konca tedna že seznanjali s stanjem v obeh bankah. V času trajanja izredne uprave bo pristojnosti skupščine in nadzornega sveta izvrševala Banka Slovenije.

V Probanki je predsednik uprave Madžar Imre Balogh, člana uprave pa Igo Gruden in Marko Novak, v Factor banki pa je predsednik uprave Avstrijec Klaus Schuster, člana uprave pa Matevž Slapničar in Vitomir Krašovec.

Banki bosta do konca procesa nemoteno poslovali, depoziti so varni in bodo v celoti izplačani ob dospelosti, zagotavlja centralna banka. Komitenti lahko zahtevajo vračilo depozitov po pogojih, ki jih določa pogodba, praviloma ob zapadlosti oz. predčasno v primerih, ki jih določa pogodba ali za katere se dogovorita komitent in banka.

Nadzorovano prenehanje poslovanja v praksi pomeni, da je država Banki Slovenije izdala poroštvo v višini 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko, s katerim bo centralna banka lahko v sistemu centralnih bank območja evra črpala neposredno posojilo v skrajni sili in tako zagotavljala likvidnost obema bankama do poplačila vseh vlog.

Vsi navadni upniki bodo v celoti poplačani, delničarji in imetniki podrejenih dolžniških instrumentov pa bodo sodelovali pri delitvi bremen. Proces naj bi trajal dve do tri leta, po prvih ocenah finančnega ministrstva pa bi končni strošek državne garancije za obe banki lahko dosegel 400 milijonov evrov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.