, 15:45  |  Politika

Romanje v Azerbajdžan

Številčna gospodarska delegacija po posle v Rusijo in Azerbajdžan

Z nafto in zemeljskimi plini bogatemu Azerbajdžanu se ni bati vprašanj o stanju demokracije v državi...

Z nafto in zemeljskimi plini bogatemu Azerbajdžanu se ni bati vprašanj o stanju demokracije v državi...
© Arhiv Mladine

Številčna gospodarska delegacija bo v jutri odpotovala v Rusijo in Azerbajdžan. V delegaciji je 46 podjetij, ki zastopajo še interese 50 družb. Obisk bo trajal do 24. oktobra, pripravila pa ga je agencija Spirit v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in nekaterimi drugimi institucijami. Hrbtenico gospodarske delegacije v obeh državah, ki jih je Slovenija uvrstila med ključne trge v letu 2013, sestavljajo podjetja iz skupine Slovene Business Alliance (SBA), katere člani so pobudniki ustanovitve slovensko-azerbajdžanskega poslovnega kluba v Bakuju.

Gre predvsem za podjetja s področja gradbeništva, gradbenega inženiringa in projektive, podjetja pa so se povezala z namenom učinkovitejše predstavitve njihovih poslovnih interesov in s tem večjih možnosti prodora na ruski in azerbajdžanski trg. Poleg omenjene skupine povezanih podjetij je v delegaciji tudi grozd visokotehnoloških podjetij Data Plan Center Team, ki jo sestavlja šest podjetij s področja IKT varnosti, in TCS - Slovenski orodjarski grozd. Ta predstavlja poslovne interese več kot 50 uspešnih, izvozno usmerjenih slovenskih podjetij.

Rusija je sedmi največji gospodarski partner Slovenije, državi pa imata vrsto let tudi zelo dobre politične odnose. Ti se med drugim potrjujejo vsako poletje, ko se na slovesnosti pod Vršičem v spomin na tragično zasute ruske vojne ujetnike, ki so se ponesrečili pri gradnji ceste čez prelaz, srečajo visoki slovenski in ruski politiki. Tudi tokrat bo v času obiska gospodarske delegacije v Rusiji potekalo zasedanje medvladne slovensko-ruske komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Rusija sodi med največja svetovna gospodarstva, država pa je tudi energetska "supersila". V zadnjih letih Rusija krepi tudi ostale gospodarske panoge, prednjačijo pa predvsem obrambna industrija, letalska industrija, avtomobilska industrija, informacijska tehnologija in telekomunikacije. Lani je blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo dosegla 1,24 milijarde evrov, pri čemer je večina, 881 milijonov evrov, odpadlo na slovenski izvoz. Lani je v Rusijo izvažalo skoraj 400 slovenskih podjetij, nekatera imajo tam tudi proizvodne zmogljivosti, iz Rusije pa je v Slovenijo uvažalo približno 200 podjetij.

Rusija je četrta po vrednosti slovenskih neposrednih naložb v tujini, ki so konec leta 2011 znašale 336 milijonov evrov. Vrednost ruskih naložb v Sloveniji pa je konec leta 2011 znašala 91 milijonov evrov. Kljub vrednostno visoki menjavi med državama je prostora za nadaljnje sodelovanje še veliko, saj še vedno polovico slovenska izvoza v Rusijo predstavljajo zdravila, 75 odstotkov uvoza pa nafta in plin.

Glavne priložnosti za slovenska podjetja so na področju energetike, farmacevtike in opreme za zdravstvo, obnovljivih virov energije, energetske varnosti v okviru EU, elektroindustrije, avtomobilske industrije, telekomunikacij, nepremičninskega posredovanja, informacijsko komunikacijske tehnologije, prehrane in pijač, turizma, premazov in opreme za izdelavo hrane. Menjava med Slovenijo in Azerbajdžanom je zaenkrat bolj skromna, saj znaša le okrog 10 milijonov evrov. Kljub temu pa je priložnosti veliko. Azerbajdžansko gospodarstvo, katerega okostje predstavljata proizvodnja nafte in zemeljskega plina, naj bi do leta 2015 raslo po skoraj štiriodstotni letni stopnji. Azerbajdžanski "naftno-plinski sklad" Sofaz pa ima za investicije v tujini in v Azerbajdžanu namenjenih okrog 30 milijard evrov, po nekaterih informacijah pa se zanima tudi za vlaganja v Slovenijo.

Z nafto in zemeljskimi plini bogat Azerbajdžan želi okrepiti tudi druge gospodarske sektorje kot so hidroenergetika, gradbeno projektiranje, notranja oprema, informacijsko komunikacijska tehnologija, prehrambena industrija, kmetijstvo, turizem, kar predstavlja poslovni izziv tudi za slovenska podjetja. Politični odnosi med Slovenijo in Azerbajdžanom so se okrepili v zadnjih letih, simbolično pa je za to najbolj zaslužen slovensko-azerbajdžanski borec iz druge svetovne vojne Mehdi Husejnzade - Mihajlo. Bil je pripadniki partizanske Gradnikove brigade, boril pa se je na Primorskem. Padel je v Vitovljah, posthumno pa je postal narodni heroj Sovjetske zveze in Azerbajdžana.

Gospodarska delegacija bo v obeh državah imela številna bilateralna srečanja z ruskimi oz. azerbajdžanskimi podjetniki, v obeh državah pa bo organizirana tudi mešana poslovno-investicijska konferenca. V Moskvi bodo slovenski gospodarstveniki med drugim obiskali enega največjih svetovnih nepremičninskih sejmov Dom Expo 2013 in razstavo slovenskega sodobnega oblikovanja, ki poteka v okviru Moscow Design Week.

V Azerbajdžanu bo gospodarska delegacija obiskala gradbeni sejem Baku Build 2013, pa tudi holding Caspian Service, ki je eden največjih poslovnih holdingov v Azerbajdžanu. V okviru obiska omenjenega holdinga bo tudi predstavitev slovensko-azerbajdžanskega poslovnega kluba, ki bo imel sedež v prostorih Caspian Service. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.