Tea Wutte

, 11:10  |  Ekonomija

Vse več milijarderjev

Sprememba bogastva v %

Sprememba bogastva v %

Kljub izgubam delovnih mest, ukrepom varčevanja in zmanjševanju izdatkov na vseh straneh, bogati sredi krize postajajo – še bogatejši in številnejši. Njihovo bogastvo se je sredi gospodarske krize še podvojilo in je samo v zadnjem letu zraslo še za dodatnih 226 milijard dolarjev. To je mogoče razbrati iz podatkov, ki jih zbirajo analitiki v The Wealth X. Gre za “neto ultra visoko vredne posameznike” (UHNW), njihovo skupno bogastvo pa je v tem trenutku večje od bruto družbenega proizvoda katerekoli države na svetu razen ZDA in Kitajske.

Njihovo bogastvo je tako veliko, da bi lahko plačevali celoten primanjkljaj ZDA vse do leta 2024. Skupno bogastvo teh posameznikov je trenutno 6,6 trilijonov dolarjev, kar je bistveno več kot 3,1 trilijone dolarjev, kolikor so jih najbogatejši na svetu imeli pod palcem še ne tako davnega leta 2009. Pri tem si je največje število najbogatejših svoje bogastvo “zaslužilo” v finančnem in bančnem sektorju (17 odstotkov), medtem ko se je z različno proizvodnjo ukvarjalo le 8 odstotkov najbolj bogatih.

Največ nesramno bogatih milijarderjev je še vedno v ZDA, kjer so jih našteli 515, s skupnim bogastvom preko 2 trilijona dolarjev. Na Kitajskem je 15 milijarderjev, v Nemčiji 148, v Veliki Britaniji 135, v Rusiji pa 108. Od skupaj 2170 milijarderjev jih je 87 odstotkov moških. Najbolj znani in najbolj bogati med njimi, ki imajo vsak več kot 50 milijard dolarjev so Bill Gates, Carlos Slim, Amancio Ortega Gaona in Warren Buffet. Sicer pa se je od leta 2009 do danes število zelo bogatih povečalo za 60 odstotkov oziroma za 810 posameznikov. Vendar gre očitno samo za “prvo fazo” povečanja milijarderjev, saj poročilo navaja, da naj bi se število milijarderjev do leta 2020 povečalo še za 1700 ljudi na okoli 3900 milijarderjev in milijarderk. Pri tem se “center gravitacije” za nastanek novih milijarderjev vse bolj seli izven Evrope in ZDA. Največji skok je doživela Azija, kjer je za 13 odstotkov več ekstremno bogatih kot leta 2009, medtem ko je Evropa edini kontinent, na katerem se je število bogatih zmanjšalo. Počasi pa je naraščalo tudi število milijarderjev v Latinski Ameriki, kjer je njihovo število zraslo za 2,3 odstotka.

Kako bogati so torej najbogatejši? Njihovo bogastvo si “navadni smrtniki” težko predstavljajo. V ZDA bi na primer 515 ameriških milijarderjev lahko financiralo brezplačne obroke hrane (bone za hrano) in razširjen program za nezaposlene še naslednjih 100 let. Poročilo tudi navaja, da ima povprečen milijarder štiri hiše, od katerih je vsaka vredna okoli 20 milijonov dolarjev, večina pa jih ima tudi zasebna letala, jahte in podobne pritikline. Med bogatimi jih je okoli 60 odstotkov doseglo svoje bogastvo “samostojno”, med njimi je tudi 17 odstotkov žensk. Ženske pa so zato v večji meri tiste, ki so nasledile bogastvo – v enainsedemdesetih odstotkih. Vendar študija ocenjuje, da naj bi se ta trend kmalu spremenil tudi v korist bogatejših žensk, ki se vse bolj ukvarjajo s podjetništvom. Zanimivi so še nekateri podatki: povprečen milijarde naj bi imel na primer 2,1 otroka, 15 odstotkov pa naj bi jih imelo štiri ali več otrok. Nekateri, predvsem na Bližnjem vzhodu, naj bi imeli še več otrok, osem, devet ali deset, nek milijarder pa je rekorder, saj ima celo – 24 otrok. Največ milijarderjev živi v New Yorku (96) Hongkongu (75), Moskvi (74) in Londonu (67).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.