Darja Kocbek

, 08:00  |  Ekonomija

Zmerna minimalna plača je bolj koristna kot škodljiva

Na obeh straneh Atlantika politiki razpravljajo o minimalni plači. Ameriški predsednik Barack Obama želi minimalno plačo zvišati za 40 odstotkov s 7,25 na 10 dolarjev na uro. Njegov predlog podpira več kot tri četrtine Američanov. V Nemčiji se je nova vladna koalicija v nastajanju dogovorila za uvedbo minimalne plače v višini 8,50 evra na uro (11,50 dolarja) z letom 2015. Opozicijski laburisti v Veliki Britaniji spodbujajo podjetja, naj prostovoljno plačajo višje plače od minimalne, ki jo Britanija ima od leta 1999.

V tedniku Economist priznavajo, da za vsakogar, ki zagovarja prosti trg in med temi je tudi sam, takšne razprave povzročijo alarm. na konkurenčnem trgu vse, kar umetno dviguje ceno dela, pospeši odpuščanje in prvi delo izgubijo najmanj izobraženi. Neoliberalni ekonomist Milton Friedman je zato minimalno plačo poimenoval kot obliko diskriminacije proti manj izobraženim.

Tudi Economist glede minimalne plače ostaja skeptičen, hkrati pa priznava, da se nuja po pomoči nizko plačanim zaposlenim povečuje z rastjo neenakosti po prihodku in ko se zmanjšuje nacionalni prihodek delavcev. Obravnava problema subvencioniranja revnih zaposlenih je težje v času varčevanja, a hkrati minimalna plača ni tako nezaželena, kot pravijo neoklasični puristi, kajti dejanski trgi dela niso tako konkurenčni, kot piše v knjigah. Ker zaposlenim, ki bi zamenjali službo, grozijo stroški in riziki, delodajalci lahko določijo nižje plače od tržne. Minimalna plača, ki ni določena previsoko, to lahko prepreči.

Teorija in praksa kažeta, da je pri določanju minimalne plače treba upoštevati dve dejstvi. prvo je, da je treba zagotoviti, da je minimalna plača nizka in znaša manj kot 50 odstotkov povprečne plače, z nižjo ravnijo za manj produktivne zaposlene, ki so mladi in delavci, ki se vrnejo na delo po dolgotrajni brezposelnosti. Drugo dejstvo pa je, da morajo politiki prepustiti nalogo določiti minimalno plačo tehnokratom, to so statistiki in ekonomisti.

In nenazadnje, navaja Economist, morajo vlade vedeti, da je minimalna plača blažilo in ne sme preusmeriti pozornost od drugih razlogov za nizke plače, med katerimi je nizka izobrazba in slaba usposobljenost ljudi. Tudi reševanja tega problema se je treba lotiti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.