Peter Petrovčič

, 16:15  |  Politika

Peterle bi bil rad šef Sveta Evrope

Mu bo uspelo prepričati predsednike koalicijskih stranke, da ga podprejo?

Lojze Peterle

Lojze Peterle
© Borut Peterlin

Le še do nedelje ob polnoči je preostalo za vložitev kandidature za Generalnega sekretarja Sveta Evrope. Slovenskemu evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu sta tako ostala le še dobra dva dneva, da prepriča koalicijske partnerice, da podprejo njegovo kandidaturo.

Predlog v tem primeru na vlado vloži zunanji minister, kandidaturo pa potrdi vlada, zato v zadnjih dneh telefoni največ zvonijo pri zunanjem ministru Karlu Erjavcu in premierki Alenki Bratušek - Erjavec naj vloži kandidaturo, vlada pa jo čez vikend potrdi na korespondenčni seji. Iz virov blizu vlade smo izvedeli, da telefoni res zvonijo, da veliko kliče tudi Peterle sam, da pa, in to zatrjujejo vsi po vrsti, možnosti za njegovo potrditev na vladi ni veliko. Težava naj bi bila vloga, ki jo je odigral pri zadnji resoluciji največje stranke v evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke. Ta je namreč za potrebe obrambe Janeza Janše Slovenijo pred evropsko javnostjo postavila na seznam banana republik, kjer je sodstvo zgolj farsa, ne pa tretja veja oblasti. Evropski politik, ki prispeva k blatenju lastne države v tujini, ne more biti kandidat za najvišje mednarodne funkcije.

Vendar to še ni vse. Kandidat za prvega moža organizacije, ki skupaj z Evropskim sodiščem za človekove pravice predstavlja vrhovnega varuha človekovih pravic v širši Evropi, ne more biti nekdo, ki je bil predsednik vlade, ki je zakrivila izbrisane. Še posebej, ker je množično kršitev človekovih pravic potrdilo ravno evropsko sodišče, ki deluje v sklopu Sveta Evrope in ker bo o tem v kratkem spet odločalo, čez nekaj let verjetno vsaj še enkrat – o dobri polovici izbrisanih, ki jim v svoji prvi sodbi ni dosodilo odškodnine.

Trenutno sta za šefa Sveta Evrope, poleg sedanjega generalnega sekretarja Thorbjørna Jaglanda, evidentirana še dva kandidata. Peterle, ki sicer izpolnjuje dokaj zahtevne razpisne pogoje (kandidat mora biti nekdanji minister ali predsednik vlade), bi bil četrti in bi imel podporo združene desnice v parlamentarni skupščini, ki voli generalnega sekretarja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.