Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Bogati Kitajci se izseljujejo, tudi Američani vračajo potne liste

Bogati Kitajci se skupaj z družinami množično selijo v tujino. Od leta 2012 je Avstralija dobila 91 odstotkov vseh prošenj za investicijske vizume s Kitajske. Kanada je dobila 57 tisoč prošenj za tovrstne vizume. South China Morning Post je poročal, da je 45 tisoč Kitajcev s premoženjem 11,6 milijarde dolarjev iskalo možnosti za preselitev v Britansko Kolumbijo.

Te številke za državo z več kot 1,3 milijarde prebivalcev ne bi smele biti nič posebnega, a kljub temu se ob številu premožnih Kitajcev, ki se pripravljajo na preselitev v tujino, postavlja nekaj vprašanj, predvsem, zakaj hočejo vsi oditi ob istem času, na spletni strani MarketWatch piše Craig Stephen. Hočejo oditi preprosto zato, da bi dihali bolj čisti zrak, ker je zrak v mnogih mestih na Kitajskem onesnažen? Bežijo zaradi protikorupcijske kampanje, ki jo izvaja predsednik Xi Jinping?

Obstaja pa tudi možnost, da ima njihova preselitev vsaj delno finančno ozadje. Nočejo biti zraven, ko kitajsko gospodarstvo čaka razdolževanje in vidijo zdaj priložnost, da se znebijo juana. Beg novih premožnih državljanov tako pomeni nezaupanje v Kitajsko in njeno valuto juan.

Lani je tudi rekordno število Američanov vrnilo potne liste in zelene karte, ki so dovoljenje za bivanje in delo v ZDA. To je naredilo 2999 Američanov, kar je 221 odstotkov več kot leta 2012, ko je potni list oziroma zeleno karto vrnilo 932 ljudi.

Andrews Mitchel, mednarodni davčni svetovalec, na svojem blogu navaja tri razloge za vračanje potnih listov in zelenih kart v ZDA. To so lahko večje zavedanje, da je treba plačevati davke, vedno nove zahteve za plačilo davka in strah, da bi lahko bankrotirali zaradi kazni za davčno utajo, če ima posameznik pomemben del premoženja zunaj ZDA. Delno je lahko razlog za vračanje potnih listov in zelenih kart tudi v tem, da so bila leta 2008 spremenjena pravila za izselitev. Kolumnist Forbesa Robert Wood pa meni, da so osebni ali družinski razlogi najbrž pomemben razlog za izselitve, »davki pa lahko pomagajo pri odločitvi«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.