Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Velikanski zneski in nepregledne cene

Nova preiskava velebank zaradi strupenih finančnih produktov

Podatki kažejo, da se trg s strupenimi finančnimi instrumenti spet vrača na raven pred krizo. Zabava bankirjev je torej spet živa.

Podatki kažejo, da se trg s strupenimi finančnimi instrumenti spet vrača na raven pred krizo. Zabava bankirjev je torej spet živa.
© Tomaž Lavrič

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je začela preiskavo velebank, med katerimi so Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland in UBS, zaradi trgovanja z novo obliko strupenih finančnih instrumentov, ki se imenujejo Collateralized Loan Obligations (CLO). Ti so zelo podobni strupenim finančnim instrumentom Collateralized Debt Obligations (CDO), ki so v letu 2007 povzročili finančno krizo. CDO so finančni produkti, v katere so banke povezale v pakete kredite, ki so jih dodelile za nakup nepremičnin in jih prodajale naprej. V CLO pa povezujejo v pakete kredite, ki so jih dodelile podjetjem z nižjo bonitetno oceno in jih prodajajo naprej. Investitorji jih kupujejo, ker prinašajo večje dobičke kot investicije v podjetja z dobro bonitetno oceno.

Leta 2007 so CDO povzročili izbruh finančne krize zato, ker je bilo v teh paketih vse več tako imenovanih gnilih kreditov, ki jih prejemniki niso bili sposobni vračati, saj so ameriške banke dodelile kredit tako rekoč vsakomur, ki je imel osebno izkaznico, poleg tega so bili ti krediti hipotekarni, torej vezani na rast cen nepremičnin. Teorija snovalcev CDO je bila, da se tveganje na nezmožnost poplačila gnilih kreditov razprši in zmanjša, če jih banke skupaj z manj tveganimi krediti povežejo v paket in jih prodajo naprej. Ko je nepremičninski balon počil, se je ta trg zrušil in v bilancah bank so zazevale velike luknje, ki so jih pokrivali davkoplačevalci. Po poročanju Wall Street Journala preiskovalci SEC preverjajo, ali banke in podjetja tudi CLO uporabljajo za nelegalno prikrivanje določenih tveganj. S CLO se namreč ne trguje na nobeni borzi ali odprti platformi, o cenah pa se za zaprtimi vrati pogajajo kupci in prodajalci.

Preiskovalci SEC so prepričani, da hitro rastoči trg zapletenih finančnih instrumentov, kot so CDO in CLO, omogoča odlične pogoje za nelegalno obnašanje, ker gre za kombinacijo velikanskih zneskov denarja in nepregledne cene. SEC med drugim preiskuje, ali velebanke in podjetja uporabljajo posle s CLO za odstranjevanje tveganih naložb iz svojih bilanc. Banke namreč pogosto uporabljajo zapleten finančne transakcije za izravnavo lastnih rizikov.

Nekatere banke so recimo uporabljale izvedene finančne instrumente, kot so CDO in CLO, za prenos rizikov v primeru nezmožnosti kreditojemalca, da poplača kredit, iz svojih bilanc, ne da bi jim bilo treba iz poslovnih knjig prenesti tudi kredite. Za banke so takšni posli priročni predvsem zato, ker zgolj prenos rizika iz knjig ni zapleteno dejanje in zanj ne potrebujejo recimo soglasja kreditojemalca. Številni kreditojemalci so po izbruhu finančne krize zato začudeni ugotavljali, da poplačila kredita od njih ni zahtevala banka, pri kateri so najeli kredit, ampak neka povsem druga banka ali finančna institucija.

Preiskovalci SEC zdaj preiskujejo tudi, ali določene velebanke goljufajo stranke z neustreznimi cenami določenih poslov z obveznicami. Pred dnevi je bil zaradi goljufije obsojen Jesse Litvak, predstavnik investicijske banke Jefferies, ker je po izbruhu finančne krize kupce zavajal z napačnimi podatki o vrednostnih papirjih, zavarovanih s hipotekami. Banka Jefferies pa se je s SEC sporazumela za plačilo 25 milijonov evrov kazni, ker svojega sodelavca ni ustrezno nadzirala. V SEC pravijo, da je obsodba Litvaka potrditev njihovega prepričanja, da prodajalci, ki razkrijejo svoje provizije ali cene, po katerih so kupili obveznice, ki jih prodajajo, ne morejo zavajati s temi podatki.

Trg s tako imenovanimi izvedenimi finančnimi instrumenti, kot so CDO in CLO, se je po izbruhu finančne krize sesul, po letu 2012 pa spet doživlja razcvet, ker finančni investitorji iščejo naložbe z višjimi donosi. Lani je vrednost prodanih CLO dosegla 83 milijard dolarjev, v ZDA, letos pa že za 20,5 milijarde dolarjev. Ti podatki kažejo, da se trg s temi finančnimi instrumenti spet vrača na raven pred krizo. Zabava bankirjev je torej spet živa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.