Denis Vičič

 |  Politika

»Odstopil bom z vseh funkcij«

© Borut Krajnc

Janeza Janšo je na tiskovni konferenci novinarka STA soočila z izjavo, ki jo je dal 10. novembra 2011 v oddaji Pogledi Slovenije. Takrat je na vprašanje voditelja oddaje Uroša Slaka, ali bi v primeru pravnomočne sodbe odstopil, če bi bil predsednik vlade, Janša dejal: »Če bom pravnomočno obsojen, se bom pritožil, bom šel na Evropsko sodišče, vendar bom odstopil z vseh funkcij, če se bo to zgodilo.« Več >>

Novinarki pa je danes Janša odgovoril, da je to seveda rekel, »vendar mi nit treba /odstopiti/, ker so me vmes že zamenjali«. »Vendar ste še predsednik parlamentarne stranke,« je nadaljevala novinarka, Janša pa ji je odgovoril, da v oddaji ni »govoril o predsedniku stranke«, temveč o predsedniku vlade.

Dobesedni prepis dela oddaje Pogledi Slovenije:

SLAK: »Zdaj pa me zanima takole gospod Janša, vi ste v sodnem postopku v zadevi Patria in me zanima, če boste na prvi stopnji pravnomočno obsojeni, lahko ste tudi oproščeni, ampak me zanima ta del, če boste obsojeni, boste odstopili, če boste takrat predsednik vlade?
JANŠA: Na prvi stopnji ne moreš biti pravnomočno obsojen. Vi ste pravnik in to veste.
SLAK: No, na prvi stopnji če boste obsojeni?
JANŠA: Če bom pravnomočno obsojen, bom odstopil tisti trenutek. Mislim pa, da se to nikoli ne bo zgodilo niti na prvi stopnji. Če bi tisti, ki so ta proces računal na to, da bi me lahko obsodil vsaj na prvi stopnji, potem bi se to že zgodilo. Tako so pa zavlačeval tri leta in zdaj imamo sodne procese oz. obravnave razpisane dva tedna pred volitvami in tri tedne po volitvah ko se bo sestavljala koalicija.
SLAK: Se pravi, če boste obsojeni na prvi stopnji, potem ne boste odstopili?
JANŠA: Na prvi stopnji obsodba ni pravnomočna. Če bom pravnomočno obsojen, se bom pritožil, bom šel na Evropsko sodišče, vendar bom odstopil z vseh funkcij, če se bo to zgodilo.

Oglejte si video.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.