|  Družba

»Treba se je zavedati, da te puhlice plasirajo bogato plačani uradniki v Bruslju, ki jih plačujemo mi in ne vedo, kaj pomeni preživeti mesec s 600 evri«

ZSSS: Priporočila Bruslja glede plač nesprejemljive puhlice

Plačo, nižjo od povprečja, ki znaša nekaj manj kot 1060 evrov neto, prejema kar dve tretjini Slovencev, plačo, nižjo od 890 evrov neto, pa 50 odstotkov Slovencev.

Plačo, nižjo od povprečja, ki znaša nekaj manj kot 1060 evrov neto, prejema kar dve tretjini Slovencev, plačo, nižjo od 890 evrov neto, pa 50 odstotkov Slovencev.
© Borut Krajnc

Priporočila Bruslja, naj se se konkurenčnost gospodarstva gradi na plačah, so nerazumljiva in nesprejemljiva, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Treba se je zavedati, da te puhlice plasirajo bogato plačani uradniki v Bruslju, ki jih plačujemo mi in ne vedo, kaj pomeni preživeti mesec s 600 evri," opozarjajo. Izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma poudarila, da priporočila Evropske komisije jasno nakazujejo nadaljevanje ustaljene politike, ki prebivalcem Slovenije ne prinaša nič dobrega. VEČ>>

V nadaljevanju se je osredotočila na priporočila s področja trga dela, pri čemer je ocenila, da gre za ponovitev puhlic o tem, da bi stagnacija in znižanje plač povečali konkurenčnost gospodarstva in celo odpirali nova delovna mesta. "Treba se je zavedati, da te puhlice plasirajo bogato plačani uradniki v Bruslju, ki jih plačujemo mi in ne vedo, kaj pomeni preživeti mesec s 600 evri," je dejala in zatrdila, da so Evropski komisiji te predloge servirali iz slovenske vlade. Za ZSSS so po njenih besedah nesprejemljivi, saj da nizke plače ne bodo povečale domačega povpraševanja in pripomogle k izhodu iz krize.

"Ne moremo zniževati plač na nedostojno raven, da bodo lahko naša podjetja konkurenčna, in to azijskim državam," je menila Pojetova. "Vsi vemo da so nekonkurenčna zaradi napačnih odločitev menedžerjev, menedžerskih prevzemov, plačilne nediscipline, korupcije in ostalih problemov, ki pestijo Slovenijo in se jih nihče ne loti. Najlažje je seveda začeti in končati pri plačah, seveda le pri plačah delavcev," je pristavila. Ob tem je pojasnila, da plače v Sloveniji zadnji dve leti realno zaostajajo za inflacijo. Poleg tega plačo, nižjo od povprečja, ki znaša nekaj manj kot 1060 evrov neto, prejema kar dve tretjini Slovencev, plačo, nižjo od 890 evrov neto, pa 50 odstotkov Slovencev, je dodala. Nadaljnja kompresija plač, tako sindikalistka, ni več mogoča, saj je dosedanja politika že tako "popolnoma uničila srednji sloj".

Spregovorila je tudi o minimalni plači, pri čemer je povedala, da je s 789 evri bruto postavljena tako nizko, da že sedaj ne omogoča dostojnega življenja, četudi bi ga morala. Zaposleni brez otrok tako prejme 603 evre neto, je spomnila. Je pa izvršna sekretarka pri ZSSS naklonjena ponovni opredelitvi sestave minimalne plače, saj se v največji slovenski sindikalni centrali zavzemajo, da bi se iz nje izvzelo dodatke, tako da bi bila bolj pravična. Zdaj namreč tisti, ki denimo dela ob koncih tedna ali ponoči, prejme enak znesek kot tisti, ki ima normalen delavnik.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izpostavil, da priporočila Evropske komisije ne upoštevajo povečevanja revščine upokojencev, samozaposlenih in delavcev v Sloveniji. Prav spopad s tem bi moralo zajemati posebno priporočilo Bruslja, je prepričan. Kot je še dejal, se vse več evropskih držav, da bi spodbudile domačo potrošnjo, odloča za zvišanje minimalne plače. V ZSSS so zato prepričani, da je skrajni čas, da se v Sloveniji namesto "floskul" o potrebi po zniževanju plač in pokojnin ter poslabšanju življenjskih pogojev začne reševati prave probleme: odpravi korupcijo, izboljša korporativno upravljanje, zmanjša vpletenost države v gospodarstvo, izboljša poslovno okolje, prestrukturira zadolžena podjetja, zaseže deleže, povezane z menedžerskimi prevzemi, ter sproži ukrepe za zagon potrošnje, tako da bo prišlo do gospodarske rasti in zaposlovanja.

Evropska komisija je v ponedeljek na Slovenijo naslovila osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015. V enem od njih Slovenijo poziva, naj do konca leta 2014 pripravi celosten socialni sporazum, s katerim bo zagotovila, da gibanje plač, vključno z minimalno plačo, spodbuja konkurenčnost, domače povpraševanje in ustvarjanje delovnih mest, ter naj ponovno opredeli sestavo minimalne plače in pregleda svoj sistem indeksacije. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.