|  Politika

Smo v Butalah in volili bomo poleti *

Pahor: S sklepom ustavnega sodišča je okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno dokončno okrevali

Borut Pahor v Pacugu: Vidiš, punčka, tamle pa sedaj volijo.

Borut Pahor v Pacugu: "Vidiš, punčka, tamle pa sedaj volijo."
© borutpahor.si

Predsednik republike Borut Pahor meni, da je s sklepom ustavnega sodišča, ki je omogočilo volitve 13. julija, okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno dokončno okrevali. "Dejstvo, da bomo dobili vlado kmalu po poletnih počitnicah, nam sme vzbujati nekaj upanja, da bomo končno gospodar svoje usode," je dejal Pahor. Ustavno sodišče je na današnji seji v dveh primerih zavrglo in v enem zavrnilo pobude za oceno ustavnosti odloka o razpustitvi državnega zbora in o razpisu predčasnih volitev. Z odločitvijo, ki so jo sodniki sprejeli soglasno, so omogočili izvedbo parlamentarnih volitev na dan, ki ga je razpisal Pahor. VEČ>>

"Zdaj ni več slehernega dvoma: predčasne volitve v državni zbor bodo 13. julija letos," je v izjavi za medije dejal Pahor. Ta odločitev ima po njegovih besedah vsaj dvojen pomen. Kot prvega je navedel to, da se z njo odpravlja sleherni dvom v ustavnost njegove odločitve. Kot drugega pa je navedel, da se Sloveniji v skladu z njegovo presojo in presojo DZ, da so v nastalih razmerah najboljša od možnih rešitev predčasne volitve, obeta, da bo imela novo vlado s polnimi pooblastili že sredi septembra. S tem je po njegovem mnenju močno okrepljeno upanje, da bomo politično, gospodarsko in socialno končno okrevali. Pahor meni, da si bomo vlado, ki bo mandat v novi sestavi državnega zbora bržkone dobila septembra, zapomnili po tem, da bo to vlada izhoda iz krize.

Kot je spomnil Pahor, je kmalu po odstopu vlade obljubil, da se bo za premostitev nastale politične krize potrudil po svojih najboljših močeh. Danes pa je državljane pozval, naj soglasna odločitev ustavnega sodišča, da je ravnal v skladu s svojimi ustavnimi pooblastili, okrepi njihovo zaupanje, za katerega je prosil kmalu po odstopu sedanje vlade. S tem po njegovih besedah še niso izčrpane vse njegove obveznosti v času premoščanja te krize. "Toda skupaj z vami, bi danes delil dober občutek, da bomo tem izzivom skupaj kos," pravi predsednik republike. To po njegovem mnenju sicer ne bo enostavno in samoumevno. "Toda naša izkušnja, zrelost, odločenost in privrženost, da iščemo rešitve za nastale probleme znotraj demokratičnega procesa, nam bodo končno odprle vrata v poglavje, ki bo v zgodovinskem spominu naših ljudi, zlasti naših otrok in vnukov, napisano z lepšimi črkami od tistega, ki ga - upam - puščamo za seboj," je dejal.

Ob tem je Pahor tudi pojasnil današnjo odločitev ustavnega sodišča. Kot navaja, so sodniki v celoti pritrdili mnenju, da je glede razpisa volitev že ustavodajalec določil rok, ki je za predsednika republike zavezujoč. Določba ustave, ki v primeru razpustitve državnega zbora zahteva izvedbo volitev najkasneje v dveh mesecih po razpustitvi, ne pušča prostora za drugačno razlago ustave, poudarja Pahor. Če bi ravnal drugače in razpisal volitve jeseni, bi, kot pojasnjuje, prekršil omenjeno določbo ustave. (STA, mm)

* V Butalah volimo poleti

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.