|  Politika

Kje smo to že slišali?

Sanader: Obsojen sem brez kakršnegakoli dokaza

Janez Janša in Ivo Sanader - druži ju ista usoda...

Janez Janša in Ivo Sanader - druži ju ista usoda...
© Matej Leskovšek

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader je v sporočilu za javnost zatrdil, da je bil obsojen brez kakršnegakoli dokaza in da ni zagrešil dejanj iz primerov Hypo in Mol, v katerih je bil prejšnji teden pravnomočno obsojen na osem let in šest mesecev zapora zaradi vojnega dobičkarstva in korupcije. V pismu, ki ga je objavil preko svojih odvetnikov, je zatrdil, da se ne bo predal in da bo nadaljeval boj, v katerem bo dokazal svojo nedolžnost. "To sem dolžan svoji družini, časti in ugledu, ki sem ga imel v družbi do začetka tega političnega pregona. To sem dolžan tudi hrvaški javnosti, ne zgolj ljudem, ki so me dvakrat izbrali za predsednika vlade in ljudem, ki jih nisem nikoli prevaral," je zapisal. VEČ>>

Zavrnil je, da bi zagrešil "veleizdajo", ker da je kot predsednik vlade madžarski naftni družbi Mol prepustil upravljavske pravice v hrvaški družbi Ina. Veleizdaje ga je obtožil hrvaški predsednik Ivo Josipović, vendar kot pravi Sanader, "ta laž na sodišču ni bila z ničemer dokazana". To naj bi plasiral Robert Ježić, ki pa da si je s tem po štirih mesecih zapora kupil svobodo in opustitev pregona, trdi nekdanji hrvaški premier. Sanader in tedaj vladajoča stranka HDZ, katere predsednik je bil, naj bi sicer s predajo upravljavskih pravic Molu dobili okoli 10 milijonov evrov podkupnine.

V primeru Hypo banke pa je bil Sanader obsojen za sprejetje pol milijona evrov nezakonite provizije pri sklenitvi pogodbe z avstrijsko banko Hypo Alpe Adria o posojilu za hrvaško zunanje ministrstvo sredi 90. let prejšnjega stoletja. Sanader je kot takratni pomočnik zunanjega ministra izkoristil stanje, ko je bila Hrvaška v vojni. A kot pravi danes, tudi v tem primeru sodišče ni imelo nobenega dokaza za obsodbo. Marca letos so Sanaderja na prvi stopnji obsodili tudi na devet let zapora v korupcijskem primeru Fimi-media. Proti njemu poleg tega poteka sojenje v primeru Planinska, vloženi pa sta še dve obtožnici zaradi malverzacij s prodajo elektrike v javnem podjetju Hrvatska elektroprivreda (Hep). (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.