|  Politika

5. oktobra na lokalne volitve!

Veber razpisal lokalne volitve za 5. oktobra

Tako je leta 2006 stranka SDS v predvolilni kampanji za lokalne volitve nagovarjala svojo volilno bazo.

Danes, za jutri - tako je leta 2006 stranka SDS v predvolilni kampanji za lokalne volitve nagovarjala svojo volilno bazo.
© Borut Peterlin

Predsednik DZ Janko Veber je lokalne volitve razpisal za nedeljo, 5. oktobra. Volitve je razpisal tudi v Ankaranu. Nezakonito bi ravnal, če jih ne bi, je dejal. VEČ>>

Tretje letošnje volitve – po evroparlamentarnih in državnozborski – bodo lokalne. Župane in mestne svetnike bomo volili 5. oktobra. Predsednik DZ Veber je pri razpisu volitev v občini Ankaran zgolj upošteval odločbo ustavnega sodišča, s katero je to ustanovilo novo občino in v kateri je zapisano tudi, naj bodo prve volitve v tej občini leta 2014. Poslanci so sicer minuli petek sprejeli deklaracijo, v kateri nasprotujejo izvedbi volitev v občini Ankaran, a ta ni obvezujoča, obvezno pa je spoštovati odločitev ustavnega sodišča, je dejal Veber.

Veber meni, da "ni dopustno pozivati k nespoštovanju odločb ustavnega sodišča. Deklaracija je tudi akt, ki ni pravno zavezujoč, zato ne more predstavljati pravne podlage za ravnanje državnih organov. Poleg tega je zgrešena z vidika subjektivne legitimacije, saj DZ, na katerega se deklaracija nanaša, ne razpisuje volitev, ampak to stori predsednik DZ". Predsednik DZ je danes poudaril, da volitve razpisuje v skladu z zakonom o lokalni samoupravi in tudi v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na ustanovitev Občine Ankaran in zelo jasno govori, da se prve volitve v tej občini opravijo v letu 2014. Prepričan je, da je s tem tako Državni volilni komisiji kot občinskim volilnim komisijam poenostavil delo.

Pričakuje pa, da bo deklaracija v Mestni občini Koper "verjetno služila kot podlaga, da ne bodo oblikovali vsega potrebnega za izvedbo volitev v Občini Ankaran, kar je v njihovi pristojnosti". A tudi to je po prepričanju Vebra eno od dejstev - "da povem, kdaj bodo volitve, da se bodo lahko tudi pravočasno odpravile te dileme, v kolikor bi do njih prišlo". Ne pričakuje, da bi prihajalo do dodatnih pritiskov nanj, kajti "ustavno ni dopustno pozivanje k neizvršitvi odločbe ustavnega sodišča".

Na novinarsko vprašanje o (pre)velikem številu občin v Sloveniji je Veber odgovoril, da je edina ustavna pot za rešitev tega vprašanja korenita sprememba delovanja lokalne samouprave. Reševati to samo na primeru Občine Ankaran oz. ene občine ni primerno, ampak je se je treba zadeve lotiti celovito, pripraviti akt, s katerim bi ugotovili, koliko občin bi bilo najprimernejše v Sloveniji. "DZ je v zgodovini ustanavljanja občin ravnal tako v skladu z referendumi o ustanavljanju občin, v nekaterih primerih pa tudi v nasprotju s takimi odločitvami oz. je občine ustanovil tudi tam, kjer referendum ni bil izveden. To ni dopustno in take odločitve spadajo med tiste v zgodovini DZ, ki jih ta ne bi smel sprejeti," je dejal Veber.

Komentiral je tudi to, da po sedanji zakonodaji na volitvah lahko kandidirajo tudi posamezniki, ki so v zaporu ali so v kazenskem postopku. Po njegovem mnenju bo treba vse primere skrbno pretehtati in pripraviti zakonske predloge, ki bodo lahko omejili volilno pravico. "Ta je, vemo, izjemno ustavno spoštovana," je opozoril predsednik DZ. Za izvedbo volitev skrbijo občinske volilne komisije in državna volilna komisija. Ker Veber želi, da imajo dovolj časa za pripravo vsega potrebnega za izvedbo volitev 5. oktobra, jih je razpisal že danes. "Smo v času izvajanja državnozborskih volitev in da so tudi počitnice, zato je prav, da se vsi pravočasno organizirajo," je dejal predsednik DZ.

Redne volitve občinskih svetnikov in županov ureja zakon o lokalnih volitvah, ki določa, da se opravijo najprej dva meseca in najpozneje zadnjo nedeljo ali drug dela prost dan pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev. Volitve lahko predsednik državnega zbora razpiše najprej 135 dni pred potekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni.

Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra 2010, kar pomeni, da bi Veber lahko razpisal volitve že konec maja, a je želel počakati na izid postopka za izvedbo predčasnih državnozborskih volitev. Datum teh volitev, ki jih sicer razpiše predsednik republike, je zdaj že znan in dokončen: 13. julij. Veber je že pred časom napovedal, da bo lokalne volitve razpisal v obdobju med 10. avgustom in 5. oktobrom, ki je tudi zadnji možen datum. Prvopodpisani pod deklaracijo o občini Ankaran Kavtičnik bo odločitev Vebra, da volitve razpiše tudi v tej občini, komentiral na novinarski konferenci danes ob 12. uri. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.