|  Politika

Arestant Janša o miru in blaginji

»Pogum Slovencev ob osamosvojitvi je občudoval ves svet«

Veliki vodja Janez (na službeni poti) in njegov glasnogovorec Zvone.

Veliki vodja Janez (trenutno na službeni poti) in njegov glasnogovorec Zvone.
© Borut Krajnc

Pogum Slovencev ob osamosvojitvi je občudoval ves svet, je predsednik SDS Janez Janša zapisal v govoru, ki ga je na prireditvi ob dnevu državnosti v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve prebral podpredsednik stranke Zvone Černač. Slovenski narod pa je bil takrat enoten, kot še nikoli prej, in zelo pogumen, je dodal. VEČ>>

V zgodovini vsakega državotvornega naroda obstaja točno določen čas, ki je omogočil, da je nek narod postal suveren. Takšen čas, običajno vezan na dogodke, ki so omogočili osamosvojitev, narodi častijo kot nekaj svetega. Za Slovence posebno izstopajo dnevi vojne za Slovenijo, je zapisal Janša v govoru, prebranem na prireditvi na Polževem pri Višnji Gori. "V tistih dneh je nekaj odstotkov Slovencev, ki je ob množični podpori naroda prijelo za vsako razpoložljivo orožje in se skupaj s civilno obrambo zoperstavilo tehnično peti najmočnejši vojski v Evropi, s svojim pogumom doseglo nemogoče in izpisalo končno dejanje prehoda slovenskega naroda v nacijo," je zapisal Janša.

Kljub velikanski premoči agresorja, neenotnosti v politiki in nekaterim našim napakam, pa je Slovenija s strateškem smislu prevladala nad SFRJ in JLA. Svoje govorijo številke, je nadaljeval. JLA je agresijo na Slovenijo začela z enotami, ki so skupaj štele 22.000 pripadnikov. Umrlo jih je 48, enote Teritorialne obrambe pa so jih v spopadih zajele 2663, prostovoljno jih je na slovensko stran prebegnilo več kot 3.000,je spomnil Janša. Slovenska vojska pa je imela devet mrtvih, policija štiri mrtve, JLA je zajela zgolj enega častnika TO.

Zmaga v vojni za Slovenijo je pomembnejša od vseh bitk, ki so jih naši predniki, mnogokrat žal za tuj račun, izbojevali skozi vrtince nehvaležne zgodovine, je še menil Janša. "Vojna za Slovenijo je vsak dan odkrila na tisoče junakov v slovenskem narodu," je dodal in nadaljeval, da jih je država zaenkrat pozabila, a zgodovina in domovina jih ne bosta nikoli. "Če kje, potem bi bil Janša danes rad med nami, v krogu soborcev, prijateljev in njegove družine," je povedal Černač, preden je prebral Janšev govor. Konec govora pa so zbrani pospremili z dolgim aplavzom in vzkliki. "Janša, Janša". Na prireditvi je sicer bilo tudi nekaj transparentov, ki pozivajo k temu, da se Janšo oprosti in izpusti iz zapora. Janša se je v torek zvečer oglasil tudi z zapisom na Facebooku in med drugim navedel, da si Slovenija po dolgi dobi trpljenja mnogih generacij res zasluži spravo, mir in blaginjo.

Janša v zapisu med drugim opisuje petkov prihod na Dob in navaja, da je bil prvi stavek, ki jih je pozdravil ob prihodu do rešetkastih vrat zapora, "Sneli bomo Janši glavo". Ob tem zagotavlja, da je odnos zaposlenih strogo profesionalen in korekten, da so vzeli opozorila o grožnjah resno in temu primerno ravnajo. Dodaja pa tudi, da je bila po prvih izpadih ob prihodu, pozneje velika večina klicev naklonjenih.

Predsednik združenja VSO Aleš Hojs je v izjavi po prireditvi dodal, da je letošnji dan državnosti poseben zato, "ker smo prišli na dno, vsaj v smislu tega, da je zaupanje v pravno državo najnižji točki doslej". Na drogu ene od izobešenih zastav je bil privezan tudi črn trak. Hojs meni, da je sporočilnost tega dejanja v tem, da je vodja največje opozicijske stranke v zaporu. Hojsu se zdi pomeljiva torkova izjava nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki je dejal, da sodniki niso nezmotljivi. Predsednik združenja dodaja, da nezmotljivih ni in tudi naše sodstvo ni nezmotljivo.

Prireditev je sicer potekala v soorganizaciji z občinami Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje. Nanjo je prišlo nekaj vidnih obrazov SDS, vojaški vikar Jože Plut in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je pred tem na Polževem daroval mašo. Med pridigo je med drugim vernike in vse ljudi dobre volje pozval, naj se med seboj spoštujejo in delajo za skupni blagor. Odbor 2014 pa je medtem sporočil, da lahko državljani, ki želijo aktivno izkazati svoje nestrinjanje z ravnanjem predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše v zadevi Patria, od četrtka naprej v parku pred vrhovnim sodiščem med 8. in 20. uro mirno "dostojanstveno izrazijo podporo političnim zapornikom pri nas in v svetu". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.