|  Politika

Drugi »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: Cerar še povečal vodstvo

Ninamedia, 5 - 7. julij 2014       n=450

Ninamedia, 5 - 7. julij 2014 n=450
© Mladina

Četrti dan merjenja in drugi dan objave volilne napovedi je stranka Mira Cerarja še povečala vodstvo pred SDS. Če je včeraj njegova stranka vodila za dobrih deset odstotnih točk, je danes vodstvo povečala na petnajst. Stranka Mira Cerarja naj bi tako dobila 36,1 % glasov, SDS pa 20,5%. Razlika je res velika. Ob upoštevanju intervala zaupanja bi lahko SMC celo zbrala več kot 40% vseh glasov, kar je zelo optimističen in skoraj neverjeten scenarij. Več>>

A po štirih dneh se trend že nakazuje. SMC podpora počasi raste, SDS in Janezu Janši pa pada. Koliko je ta trditev natančna, bodo pokazale raziskave in volilne napovedi v naslednjih dneh. Pri manjših strankah ni bistvenih sprememb, Desus se utrjuje na tretjem mestu z okoli 10 odstotno podporo, stranki SD pa podpora pada, a je za zdaj težko napovedati, da je ogrožen njen parlamentarni status. Na petem in šestem mestu sta NSi in SLS s stabilno podporo malo nad parlamentarnim pragom.

Vprašanje je seveda, ali se bo na tokratnih parlamentarnih volitvah v državni zbor uspelo uvrstiti še kakšnih drugi stranki. Še najbližje parlamentarnemu pragu sta Zavezništvo Alenke Bratušek, ki se mu je podpora tokrat sicer znižala, in Pozitivna Slovenija. Za zdaj se zdi, da Združeni levici preboj v parlament ne bo uspel, četudi se nakazuje njena rast.

Delež neopredeljenih je še vedno relativno velik, okoli tretjina vprašanih, a večina tistih, ki še ne vedo najbolje, kdo je njihov favorit, bi svoj glas dala Miro Cerarju. Če se bo njegov trend rasti nadaljeval, če se bodo k njegovi stranki res prelivali glasovi vseh ostalih, lahko postane političen hegemon. Jutrišnje meritve in objave rezultatov bodo res pokazale, ali gre pri rasti podpore Cerarju in padanju podpore Janezu Janši samo za statistična nihanja, ali za trend, ki bo napovedoval stanje v novem parlamentu.

Do volitev je sicer še nekaj dni. In v tem času se lahko spremeni še veliko. Težko bi trdili, da je zmagovalec že odločen, četudi danes kaže tako, a na zadnjih volitvah so se velike spremembe dogajale ravno zadnje dni. Kako bo tokrat?

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Ninamedia, 5 - 7. julij 2014       n=450

Ninamedia, 5 - 7. julij 2014 n=450

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.