Martin Gramc

 |  Družba

Krompirjeva solata pobira tisočake na Kickstarterju

Zack Brown je prejšnji teden na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter objavil, da želi narediti krompirjevo solato. Dopisal je še, da bo to nemška krompirjeva solata, a natančno kakšna, še ni vedel. Vse, kar je potreboval, je bilo 10 dolarjev. Dobil je mnogo več, zaenkrat so mu ljudje namenili 35. 000 dolarjev in ta številka še vedno raste. Več >>

Potem ko je Zack opazil hitro prilivanje denarja, je financerje pričel obveščati o tem, da bo uporabil več izdelkov z boljšo kakovostjo. Na koncu je zaradi višine zneska sklenil prirediti zabavo in povabiti vse, ki so prispevali deset dolarjev ali več. Trenutno število podpornikov tako znaša 3200.

Kot smo v Mladini že pisali, je Kickstarter ena najbolj priljubljenih spletnih strani za množično financiranje in sinonim za, t. i. crowdfunding. Od leta 2009 do 2013 je vanj investiralo 4, 3 milijona ljudi iz več kot 177 držav. Pri čemer je potrebno omeniti, da le uspešno izvedeni projekti dobijo nakazani denar, sicer podporniki niso obremenjeni. To zmanjšuje tveganje in je tudi glavni razlog, zakaj se je množično financiranje tako uveljavilo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.