Denis Vičič

 |  Svet

Grozote za domeno .io

Za vsako registrirano domeno s končnico .si javni zavod Arnes prejme osem evrov. Zbrana sredstva se nato namenjajo zagotavljanju neprekinjenega, zanesljivega in varnega delovanja vrhnjega strežnika domen .si in vseh ostalih storitev, povezanih z registracijo domen. Vse države pa dvočrkovnih vrhnjih (top-level) domen ne upravljajo prek javnih zavodov, zbrana sredstva so lahko astronomsko visoka in celo glavni dejavnih razvoja države ali območja. Trenutno najpopularnejša domena .io se prodaja po okrog 75 evrov, kdo sredstva prejme, pa je presenetljivo. Več>>

Domenska končnica .io je trenutno najbolj zaželena med tehnološkimi startupi od vsepovsod, piše Gigaom. Predvsem zato, ker takoj asociira na input/output, nekakšen temelj vsake interakcije človeka z »mašino«.

Koliko sredstev to prinese registrarjem, ni znano, a so verjetno kar visoka: otočje Tuvalu, ki je leta 1978 osvobodilo britanske nadvlade in je odvisno od pomoči mednarodne skupnosti, od prodaje domenske končnice .tv, priljubljene med televizijskimi postajami in drugimi mediji, vsako leto prejme nekaj milijonov evrov, s katerimi gradijo javno infrastrukturo. Črna gora (Montenegro) je prav tako »profitirala« od ločitve od Srbije, saj je pridobila končnico .me, ki ima podoben pomen v mnogih jezikih in je na splošno vsem razumljiva tudi v angleščini.

A če se sredstva od registracije domen .tv, .me, .si in drugih posredno prelivajo v žepe prebivalcev teh področij, sredstva, zbrana od prodaje .io domen, ne gredo prebivalcem otočja Čagos oz. Britanskega indijskooceanskega (od tu končnica .io) ozemlja. Preprosto zato, ker so jih Britanci v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prisilno izselili.

Sicer nenaseljeno otočje, ki se nahaja 2200 kilometrov severovzhodno od Mauritiusa, so s sužnji naselili Francozi v 18. stoletju. Britanci so nadzor prevzeli v 19. stoletju, leta 1835 so ukinili suženjstvo, Čagosijci pa so postali pogodbeni delavci na kokosovih plantažah.

Otočje je štelo kot del Mauritiusa, a so ga Britanci, še preden je Mauritius postal neodvisen, od njega ločili in vzpostavili Britansko indijskooceansko ozemlje. Leta 1966 so Američani Veliko Britanijo zaprosili, naj jim priskrbi nenaseljeno otočje v Indijskem oceanu. V 50-letno upravljanje so jim Britanci dali kar Čagos, od koder so pred tem razselili so 1500 Čagosijcev. Američani so na atolu Diego Garcia zgradili vojaško bazo, ki je, kot še piše David Meyer za Gigaom, nazadnje služila za postojanko bombnikov, ki so sodelovali v t.i. vojni proti terorizmu in kot mesto skrivnih zaporov Cie. Čeprav si prebivalci želijo nazaj in kljub temu, da je britansko sodišče že leta 2000 razsodilo v njihov prid, britanska vlada tega ne dovoli.

Za registracijo domene .io je pristojno britansko podjetje International computer bureau (ICB). Od vsake prodane domene podjetje plača koncesijo Veliki Britaniji, tako kot slovenski Arnes pa namenja vzdrževanju DNS strežnikov. Denar od registracij gre torej prav tistim, ki so otočje Čagos »izpraznili«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.