dv

 |  Politika

Neonacist v odboru Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine

Nemec Udo Voigt je nekdanji vodja neonacistične nemške stranke NPD, ki je v preteklosti glasno hvalil Adolfa Hitlerja, za Nobelovo nagrado za mir predlagal Hitlerjevega namestnika Rudolfa Hessa in trdil, da je bilo v holokavstu pobitih zgolj 340 tisoč judov. V Evropskem parlamentu bo odločal v odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve. Več>>

Odločitev nemškega ustavnega sodišča, da je triodstotni volilni prag za izvolitev v Evropski parlament neustaven, ima posledice. Z enim odstotkom dobljenih glasov se je vanj uvrstil tudi poslanec nemške neonacistične stranke NPD Udo Voigt.

Nacionaldemokratsko stranko je Voigt vodil v letih 1996-2011, njen član pa je že od svojega 16. leta. Ko je prevzel vodenje stranke, je vanjo povabil mlajše neonaciste, čeprav se starejši člani s tem niso strinjali.

Oblasti so sicer z utemeljitvijo, da stranka propagira Hitlerjansko ideologijo, skušale NPD prepovedati že leta 2003, a jim ni uspelo. Kot poroča Guardian, je sedaj na sodiščih ponoven poskus prepovedi.

Za Nemca je bil Hitler »dober državnik«. Sedanja državna ureditev Nemčije je zanj »nelegitimen sistem«. Ker je leta 1998 pozival k oboroženemu državljanskemu uporu, je bil leta 2005 obsojen na štiri mesece pogojno.

Leta 2007 je napovedal, da bo za Nobelovo nagrado za mir predlagal Hitlerjevega namestnika Rudolfa Hessa. Istega leta je iranskim novinarjem dejal, da je bilo v holokavstu ubitih največ 340 tisoč judov, čeprav je bilo dejansko ubitih okrog 6 milijonov.

Zaradi poveličevanja enot SS je bil leta 2012 ponovno pogojno obsojen, tokrat prekrška ni smel ponoviti deset mesecev, sicer bi odšel za zapahe. Plačati je moral tudi tisoč evrov globe.

Da je Voigt postal član odbora za državljanske svoboščine, je predvsem sporno zato, ker se zavzema za krčenje že pridobljenih pravic Evropejcev.

Ob izvolitvi je napovedal, da se bodo poslanci NPD povezali z drugimi protievropskimi in proti(e)migracijskimi evroposlanci iz francoske Front National, madžarske Jobbik in Grške Zalte zore in se zavzemali za ukinitev Šengenskega sporazuma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.