|  Politika

Merkur na sodišču

© Arhiv Mladine

Tožbo Merkurja proti nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta bo danes obravnavalo kranjsko okrožno sodišče. Tožba je bila vložena leta 2012 in se nanaša na devet milijonov evrov visoko škodo pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem. Več >>

Uprava Merkurja je vložila tožbo proti Binetu Kordežu, nekdanjem predsedniku uprave, Goranu Čelesniku in Milanu Jelovčanu, članoma tedanje uprave, Marti Bertoncelj, Jakobu Piskerniku in Branku Dernovšku, nekdanjim nadzornikom v Merkurju.

V primeru trgovskega centra Primskovo se je Merkur odpovedal predkupni pravici v korist Merfina, ki je z Merkurjevim posojilom kupil trgovski center in ga v nekaj dneh prodal koroškem gradbenem podjetju Kograd Igem. Pol leta kasneje je bila ta nepremičnina prodana Merkurju, pri čemer je razlika v višini med prvo in zadnjo prodaja znašala malo več kot devet milijonov evrov. Razlika je šla Merfinu. V Merkurju so pred dvema letoma pojasnili, da je zaradi tega utrpel 9,025 milijona evrov škode.

Ljubljansko okrožno sodišče je v kazenskem postopku sprva odločilo, da morajo nekdanji člani uprave vrniti devet milijonov, vendar ga je kasneje višje sodišče vrnilo v civilni postopek.

Kordežu, ki zaradi nezakonitih poslov pri prodaji trgovskega centra Primskovo prestaja zaporno kazen, je sodišče odpravilo odločbo, s katero bi mi mu odvzelo skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega denarja. Milana Jelovčana, nekdanjega člana uprave, je sodišče oprostilo oškodovanja Merkurja.

Sicer sta bila Janja Krašovec, nekdanja finančnica Merkurja, in Oto Brglez, nekdanji direktor Kograda Item, v tej zadevi pravnomočno obsojena na leto in pol zaporne kazni. (sta, mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.