dv

 |  Politika

Četrti »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: nakazana rast podpore SDS

Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

Tudi po četrti Mladinini volilni napovedi ostajajo razmerja med strankami skoraj nespremenjena. Rahlo raste podpora stranki SDS, v primerjavi z včeraj objavljeno meritvijo je večja za dva odstotka. Stranka Mira Cerarja je kljub temu še vedno prepričljivo v vodstvu, ustalila se je pri 34 odstotkih. Na tretjem mestu se je utrdil DeSUS, v parlament pa se lahko uvrstijo še SD, NSi, manj možnosti je za SLS, ZaAB, PS, ZL in ostale. Več>>

Le štiri dni pred volitvami je stranka SDS v trendu naraščanja podpore. Da bi ujela SMC, je skoraj nemogoče, bo pa v parlamentu morda imela več poslancev, kar lahko vpliva na trdnost nove koalicije (kot kaže) pod vodstvom Mira Cerarja. Rast SDS sicer še ni tako velika, njen rezultat je skoraj identičen prvemu merjenju. A če bo do jutri pridobila še kakšen odstotek in potem še kaj, se lahko Miro Cerarju približa.

Vir: Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

Vir: Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

In na katere stranke bo novi mandatar lahko računal?

Po zadnjih meritvah agencije Ninamedia bo med ministri še ostal prvak DeSUS Erjavec. Njegova stranka je z 11,4 odstotka prepričljivo na tretjem mestu.

Poslanski sedeži se obetajo tudi stranki SD, ki ji je podpora zdrsnila za odstotek, a je s 7,7-odstotno podporo še nad parlamentarnim pragom.

NSi je sicer v rahlem padajočem trendu, a z dovolj podpore za uvrstitev v parlament.

Preostale stranke bodo morale zaupanje volivcev še dobiti. V trendu padanja je SLS, ki naj bi po zadnjih meritvah dobila zgolj 2,4 odstotka glasov. Njihovi podporniki so morda presedlali k stranki SDS, morda pa celo k SNS-u. Jelinčičevi stranki je namreč podpora poskočila za 1,2 odstotka na skoraj tri in je, če bi opazovali samo zadnje merjenje javnega mnenja, celo na boljšem kot Združena levica in Pozitivna Slovenija. Zavezništvu Alenke Bratušek podpora rahlo pada.

Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

Ninamedia, 6. - 9. julij, n=900

Kako bo na volitvah, je še težko reči. Veliko je odvisno predvsem od udeležbe. 52 odstotkov anketirancev pravi, da se bo volitev gotovo udeležilo. Da se bodo udeležili volitev v Evropski parlament, je zatrjevalo okrog tretjine anketirancev, a je bila udeležba nato za okrog deset odstotkov nižja.

Volilna napoved. Vir: Ninamedia, 7. - 9. julij n=450

Volilna napoved. Vir: Ninamedia, 7. - 9. julij n=450

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.