|  Svet

Asadu nov mandat

Bašar al Asad bo danes vnovič prisegel kot predsednik Sirije, ob tem pa bo po napovedih tudi predložil načrte za nov sedemletni mandat. Asad je bil vnovič izvoljen na volitvah 3. junija, ki so potekale sredi tri leta trajajoče državljanske vojne in volilo se je le na območjih pod nadzorom režima. Opozicija in tujina sta jih označile za farso. Več>>

Asad bo po treh letih krvavega konflikta, ki je terjal 170.000 mrtvih, skušal predvsem utrditi svojo podobo zmagovalca nad uporniki. Prav tako pa naj bi si prizadeval znova pridobiti naklonjenost tistega dela prebivalstva, ki je utrujeno od dolgotrajne vojne, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako naj stari-novi predsednik ne bi izpustil priložnost, da se v očeh Zahoda predstavi kot branik pred skrajneži iz vrst Islamske države, ki sejejo strah v Siriji in Iraku, plašijo pa tudi mednarodno skupnost.

V prid Asadu je predvsem dejstvo, da gre upornikom v Siriji že leto dni vse narobe. Izgubljajo namreč utrdbo za utrdbo - stari del Homsa ter oporišča v pokrajinah okoli Damaska in Alepa. Navzočnost upornikov na severu  in jugu države je razbita, ob tem pa režim nadzira obalo. Z vzhoda Sirije je upornike pregnala hegemonistična Islamska država ter tam razglasila kalifat.

Kljub temu so analitiki mnenja, da Asad ne more storiti ničesar, da bi ljudje pozabili na preteklost. Po mnenju poznavalca v Dohi Salmana Šajka je bilo prelite preveč krvi, da bi lahko pri večini prebivalcev vnovič pridobil legitimnost. Gre torej za Pirovo zmago na ruševinah države, ki ne bo več pristala na vrnitev v stanje pred vojno, še meni Šajk. (at, sta)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.