|  Svet

Begunci in novinar Washington Posta

Zgodba o pritoku imigrantov iz Srednje Amerike v ZDA dobiva nove razsežnosti, saj so danes v Teksasu aretirali novinarja Washington Posta Joseja Antonia Vargasa, ki se bori za pravice begunskih otrok. Več >>

Kot poroča Quartz, so Vargasa prijeli na meji med Teksasom in Mehiko, potem ko je šel čez imigrantsko nadzorno točko. Prijeli so ga zato, ker uradno ni registriran kot priseljenec, kar je že opisal v eseju za New York Times.

Vargas je ob tem dogodku na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Res je čudno, da me država ne želi deportirati, ampak mi podeljuje nagrade. Čudna stvar.«

Številne nevladne organizacije, ki se zavzemajo za pravice beguncev in begunk, so že podprle Vargasa in zahtevajo njegovo izpustitev.

Vargas se zavzema tudi za reformo obstoječega imigrantskega zakona in sprostitev 3,7 milijarde sredstev za urejanje vedno večjega navala beguncev iz Srednje Amerike, kar je zahteva predsednika Obame, ki jo mora sprejeti večinsko konservativni kongres. (mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.