Denis Vičič

 |  Družba

Novinar Dela Karba ni blatil SDS

© Borut Peterlin

Ljubljansko okrožno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek stranke SDS, ki ga je vložila proti novinarju Dela Dejanu Karbi. Ta je v članku Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, objavljenem leta 2009, po mnenju SDS posegel v ugled in dobro ime stranke že z naslovom. Več>>

V SDS so zahtevali 55 tisoč evrov odškodnine in javno opravičilo, a dobili ničesar.

Ni jim uspelo dokazati, da bi jim članek kakorkoli okrnil ugled. Še po objavi so bili namreč po javnomnenjskih anketah vodilna stranka.

Naslov članka sam po sebi »je tako pomensko odprt, da ne omogoča zaključka, da sam zase predstavlja resnično trditev«, je zapisalo sodišče. Zato poleg domnevnega blatenja ni bila podana niti protipravnost.

Opravičilo in odškodnino je stranka od Karbe zahtevala tudi zaradi njegovega domnevno naklepnega lažnega poročanja, kar je sodišče tudi zavrnilo.

Ker niso bili podani vsi elementi odškodninskega delikta – da je škoda nastala, da škoda izvira iz protipravnega (naklepnega ali malomarnega) ravnanja, da med škodo in nedopustnim ravnanjem obstaja vzročna zveza – je sodišče tožbo SDS v celoti zavrnilo kot neutemeljene. Stranka mora Karbi vrniti 2269 evrov pravdnih stroškov.

To je na kratko in grobo povzeta še ne pravnomočna sodba. V celoti je dostopna tukaj (pdf).

Delo sicer še poroča, da je »pred tem je sodišče pravnomočno zavrnilo tožbo zoper časopisno hišo Delo. SDS je od Dela terjala 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo. Prvostopenjsko sodišče je dvakrat (delno) ugodilo tožbenemu zahtevku SDS, ker je sklenilo, da je Delo s spornim člankom poseglo v čast in dobro ime SDS. Višje sodišče je sodbo prvič razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno presojo z napotki, drugič pa je sodbo spremenilo v korist Dela in odprte razprave. S to zadevo se sedaj po reviziji, ki jo je vložila SDS, ukvarjajo vrhovni sodniki.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.