Martin Gramc

 |  Svet

Lego kocke krožijo po svetovnih obalah

© Arhiv Mladine

Cornwallska obala ne skriva samo morskih školjk, ampak tudi lego kocke. Več >>

Tracey Williams, ki jih zbira, ima svojo Facebook stran, na kateri skrbno popisuje svoja odkritja, opisuje svoje početje za BBC. Tracey ima popisanih veliko najdb, ki pripadajo skupno 353.264 izgubljenim lego kockam.

Te so pristale v morju 13. februarja 1997, ko je kontejnersko ladjo Tokio Express zadel stometrski val in se je nagnila za 60 stopinj. Tako je v morje zgrmelo 62 zabojnikov, med njimi tudi ta, ki je vseboval 4.8 milijona lego kock.

Kmalu za tem jih je pričelo na površje prinašati morje, ki na plažo še danes dostavlja lego kocke. 

Oceanograf Curtis Ebbesmeyer, ki spremlja potovanje lego kock, pravi, da je njihova pot zelo skrivnostna.

Običajen kos ladijske razbitine po njegovih besedah potrebuje tri leta, da premosti razdaljo med Florido in Cornwallom, ampak to ni pravilo, ki bi veljalo za lego kocke.

Od leta 1997 do danes so lego kocke prepotovale 62.000 milj. Če to primerjamo s podatkom, da je za pot okoli ekvatorja potrebno 24.000 milj, to pomeni, da so lahko lego kocke na kateri koli obali na svetu in bodo lahko še stoletja krožile po oceanih, zaključuje Ebbesmeyer.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.