Tea Wutte

 |  Svet

Lažna »obramba« teroristične države

Bolivija je Izrael razglasila za »teroristično državo«, povod za napad na Gazo, kjer je število žrtev že naraslo na 1300 mrtvih in 7000 ranjenih, pa se je znova izkazal za – lažnega.

Slika pove včasih več kot vse besede, številke ali statistika. In tako je Chris Gunness, dolgoletni tiskovni predstavnik organizacije UNWRA, ki pomaga Palestincem na okupiranih ozemljih, ob zadnjem intervjuju za Al Jazeero preprosto začel jokati, ko je opisoval strahote, ki se dogajajo Palestincem te dni. Več>>

»Pravice Palestincev, celo njihovih otrok so popolnoma zanikane. In to je strašno,« je dejal Gunness in zajokal. Intervju so morali prekiniti. Ob tem je Gunness človek, ki je v Palestini in drugih delih sveta videl že veliko gorja.

Neposreden povod za intervju je bil napad Izraela na šolo OZN, v kateri je umrlo najmanj 20 ljudi, med njimi večina otrok. V šolo se je zateklo okoli 3300 ljudi. Napad na speče otroke je kot nekaj najbolj zavrženega obsodil tudi generalni sekretar OZN Ban Ki Moon.

In medtem ko se večina držav v svetu znova samo zgraža zaradi nasilja izraelske zemlje in politike »požgane zemlje«, s katero nameravajo iz dela Gaze odstraniti več sto tisoč ljudi in tako ustvariti nov »varnostni pas«, je Bolivija ravnala tudi konkretno – prekinila veljavnost sporazuma o odpravi vizumov s to državo. Predsednik Bolivije Evo Morales je dejal, da z odpovedjo sporazuma o odpravi vizumov iz leta 1972 Bolivija Izrael »razglaša za teroristično državo.«

V Gazi je sicer v veljavi tridnevno premirje, vendar je že doslej v napadih izraelske vojske umrlo okoli 1300 ljudi, 7000 pa jih je bilo ranjenih, s tem pa se število žrtev v zadnji izraelski ofenzivi, ki se je pričela 8. julija letos že približuje okoli 1500 žrtvam, ki jih je Izrael v Gazi povzročil leta 2009, ob svojem prejšnjem napadu, ki ga je večina držav sveta prav tako obsojala.

Evo Morales je dejal, da sedanje vodenje izraelske operacije jasno dokazuje, da »Izrael ne zagotavlja in ne spoštuje pravice do življenja in temeljne pravice, na podlagi katerih je utemeljeno mirno sobivanje v naši mednarodni skupnosti.« Bolivija je leta 2009 zaradi podobnih zločinov že prekinila diplomatske odnose z Izraelom, julija letos pa je visokemu predstavniku OZN za begunce predlagala, da pričnejo Izrael preganjati zaradi »zločinov proti človečnosti«. Tudi druge latinskoameriške države, na primer Čile in El Salvador, so v torek iz Izraela odpoklicale svoje veleposlanike zaradi »posvetovanj« o povečanem nasilju v Gazi nad civilisti. Že pred tem so podoben korak naredile Ekvador, Brazilija in Peru.

V zadnjih dneh svetovne medije zelo zaposluje tudi vest o tem, da je eden od izraelskih obveščevalcev, vključenih v preiskavo ugrabitve in uboja treh izraelskih najstnikov, kar je bil tudi povod za izraelsko ofenzivo, priznal, da doslej niso našli nobene povezave med Hamasom in ugrabitelji oziroma da so ugrabitelji najverjetneje ravnali »na lastno pest«, saj bi doslej najverjetneje že odkrili podatke o ukazih za ugrabitev. Vse skupaj očitno (znova) temelji na neresničnem povodu za vojno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.