STA, mg

 |  Politika

Jamstvo za nižjo brezposelnost?

Progam Jamstvo za mlade, ki za leti 2014 in 2015 vsebuje ukrepe za višjo zaposlenost mladih do 29 leta, je po besedah ministrstva za delo spodbuden. Podatki ministrstva kažejo, da se je v prvi polovici letošnjega leta zaposlilo 27,2 odstotka več mladih kot v istem obdobju lani. Več >>

Dejan Levanič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je pojasnil, da je od 42.132 na novo zaposlenih na zavodu za zaposlovanje 13.954 mladih, kar je 34 odstotkov vseh zaposlenih.

Mladi brezposelni, vključeni v program Jamstvo za mlade, za katerega je predvidenega 157 milijonov evrov, so dobili 40 odstotkov več napotnic za prosta delovna mesta, večkrat so se srečali z delodajalci in vključevali v usposabljanje kot tisti brezposelni, ki v program niso bili vključeni.

Levanič je še izpostavil, da se dobrih 94 odstotkov vsega načrtovanega denarja za letošnje leto porablja za izvajanje vseh najpomembnejših ukrepov.

Po podatkih pristojnega ministrstva se zaenkrat izvaja 24 od 36 prepisanih ukrepov. Med najpomembnejšimi ukrepi je Prvi izziv, ki delodajalcem za zaposlitev mlade osebe do 29. leta za najmanj 15 mesecev iz vzhodne Slovenije prinese subvencijo v višini 7250 evrov. Od začetka maja letos do 21. julija je bilo sklenjenih že 470 pogodb od 690 načrtovanih zaposlitev v okviru ukrepa Prvi izziv.

Sanja Leban Trojar iz sindikata Mladi plus ob tem opozarja, da program Jamstvo za mlade  vsebuje samo en konkreten predlog za zaposlovanje mladih. Vsi ostali ukrepi so se zaradi preširoko zastavljenega programa po njenem mnenju spremenili v krožke.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.