dv

 |  Svet

Preizkus zdravil za ebolo »v živo«

Uporaba zdravila za ebolo, ki še nima potrjenega zdravilnega učinka in še ni bilo preizkušeno na človeku, je etična. Tako je odločila Svetovna zdravstvena organizacija. Zdravniki, ki bodo zdravilo uporabili, bodo morali spremljati in popisati odziv okuženih ter rezultate deliti s svetom. Več>>

Svetovna zdravstvena organizacija je odločitev sprejela po tem, ko je Liberija, kjer je zaradi ebole umrlo več kot tisoč ljudi, ameriško vlado zaprosila, naj ji pošlje testno zdravilo Zmapp.  Tega so ameriški zdravnik uporabili pri zdravljenju dveh okuženih, ki sta virus ebole dobila na humanitarni misiji.

Zdravstveno stanje naj bi se prostovoljcema izboljšalo, ni pa jasno, ali je izboljšanje posledica Zmappa. A čeprav bi se zdravilo izkazalo za učinkovito, je težava, da ga ni veliko »na zalogi«. BBC piše, da je na voljo zgolj ducat odmerkov. Farmacevtsko podjetje Mapp, ki ga proizvaja, naj bi vse zaloge že poslalo na zahod Afrike.

Liberijska vlada se sicer zaveda, da so posledice uporabe Zmappa in drugih še nepreizkušenih učinkovin nepredvidljive, a so prepričani, da alternative ni. »Med rizikom in smrtjo bi večina izbrala riziko,« je dejal eden od ministrov liberijske vlade.

Zdravil in cepiv za ebolo, ki bi bila že docela preizkušena na človeku, še ni. Najbliže temu je zdravilo TKM-Ebola, ki so ga že preizkušali zdravi prostovoljci, a bodo potrebna še dodatna testiranja. Tako kot za Zmapp tudi za nekatera cepiva že vemo, da na opicah učinkujejo, niso pa bila še preizkušena na ljudeh.
Pri BBC-ju sicer pišejo, da bi lahko za zdravljenje obolelih uporabili serum tistih posameznikov, ki so virusno obolenje preživeli in imajo torej v krvi protitelesa, ki bi »premagala« virus.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.