Tea Wutte

 |  Svet

Čestitka s sporočilom

Iranski predsednik Rohani je čestitko iranski matematičarki Maryam Mirzakhani opremil tudi s sliko na kateri je nagrajenka brez obvezne naglavne rute

Maryam Mirzakhani je bila rojena v Teheranu, kjer je končala šolanje na Univerzi Sharif, nato pa je leta 1999 odšla v ZDA in študirala na Univerzi Harvard.

Maryam Mirzakhani je bila rojena v Teheranu, kjer je končala šolanje na Univerzi Sharif, nato pa je leta 1999 odšla v ZDA in študirala na Univerzi Harvard.
© Arhiv Mladine

Iranski predsednik Hassan Rohani je 37-letni iranski matematičarki Maryam Mirzakhani, prvi ženski, ki je dobila prestižno Fieldsovo medaljo za matematične dosežke, preko sporočila, poslanega s svojega Twitter profila, čestital na način, ki s seboj nosi močno politično sporočilo. K sporočilu je namreč dodal dve sliki nagrajenke: eno z naglavno ruto, drugo pa brez. V Iranu namreč zakonodaja od vseh žensk zahteva nošenje naglavnih rut. VEČ>>

V iranskih elektronskih medijih in na socialnih omrežjih že nekaj mesecev poteka kampanja za nošenje bolj lahkih in prosojnih rut. Rohani, ki se je šolal na zahodu, je znan po svojih bolj odprtih pogledih na ta vprašanja. Že lani je izzval veliko komentarjev s svojimi komentarji na to temo, ko je dejal: »Če ženska ali moški ne postopa v skladu z našimi pravili o oblačenju, ne bi smeli samo zaradi tega postaviti pod vprašaj njene ali njegove vrline. Po moji oceni je veliko žensk v naši družbi, ki ne spoštujejo naših zakonov o naglavnih rutah, vendar so krepostne. Naša ocena mora temeljiti na kreposti,« je dejal predsednik Irana.

Rohani, ki se je šolal na Univerzi v Glasgowu v Veliki Britaniji, se je na podoben način še velikokrat besedno spopadel s predstavniki trše struje v iranski politiki, ki jo je predstavljal tudi prejšnji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Rohani je bil glavni iranski jedrski pogajalec v času reformističnega predsednika Mohameda Hatamija. Bil je glasen kritik nekdanjega predsednika Ahmadinedžada, za katerega je dejal, da se brez potrebe zapleta v spore z mednarodno skupnostjo.

Rohani, ki je s 50,7 odstotka glasov zmagal že v prvem krogu zadnjih predsedniških volitev, je bil edini klerik med šestimi kandidati. Med predvolilno kampanjo se je zoperstavil številnim stalnicam iranske politike, od jedrskega spora z velikimi silami in mednarodnih sankcij do slabega gospodarskega stanja in mednarodne izolacije Irana. V preteklosti je bil na različnih položajih, največje zaupanje javnosti pa si je pridobil kot glavni iranski jedrski pogajalec. Rohani je kljub temu zvest načelom islamske revolucije in ustanovitelju islamske republike, pokojnemu ajatoli Homeiniju.

Maryam Mirzakhani je bila rojena v Teheranu, kjer je končala šolanje na Univerzi Sharif, nato pa je leta 1999 odšla v ZDA in študirala na Univerzi Harvard. Velikokrat je zagovarjala iranski šolski sistem, za katerega je dejala, da je drugačen, kot si to predstavljajo v ZDA, na Harvardu pa je morala velikokrat pojasnjevati, da je kot ženska lahko študirala tudi v Iranu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.