STA, MM

 |  Družba

Begunci preko morja – kam?

Italija grozi z ustavitvijo operacije Mare Nostrum

"Ne verjamemo, da se lahko Mare Nostrum, ki je bil kratkoročni projekt, nadaljuje še eno leto," je dejal italijanski Notranji minister Angelino Alfano in dodal, da mora odgovornost za meje v Sredozemlju ležati na Evropi. V omenjeni operaciji je sicer od 15. decembra lani do 31. januarja letos sodelovala tudi slovenska vojaška ladja Triglav. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je med avgustom 2013 in julijem 2014 v Italijo na čolnih prispelo skoraj 117.000 beguncev. V okviru operacije Mare Nostrum so jih rešili 63.000. VEČ>>

Italija je spričo že dlje časa zaostrenega problema nezakonitih priseljencev iz Afrike, ki skušajo prek Sredozemlja v velikem številu na čolnih doseči obalo Evrope, opozorila, da bo ustavila reševalno operacijo Mare Nostrum. Evropsko unijo je ob tem pozvala, naj sama prevzame operacijo. Angelino Alfano je na novinarski konferenci v Rimu opozoril, da Italija obsežne operacije Mare Nostrum, ki jo je sprožila oktobra lani, da bi po dveh smrtonosnih brodolomih preprečila nove žrtve med begunci, po oktobru ne more nadaljevati in da jo mora prevzeti evropska agencija za zunanje meje Frontex.

Po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je sicer samo od začetka letošnjega leta prek morja v Italijo prispelo že več kot 100.000 beguncev, pri čemer so več kot polovico v beg pregnali vojne, nasilje in preganjanja. Italijansko obalo je sicer danes znova doseglo okoli 1500 novih beguncev s severa Afrike. Dva begunca nevarne poti po navedbah oblasti nista preživela.

Opozicijske stranke v Italiji vse bolj pritiskajo na vlado Mattea Renzija in zahtevajo, da se ustavi naval migrantov v Italijo. Stranka Naprej Italija nekdanjega premiera Silvia Berlusconija je pozvala EU k takojšnji intervenciji v Libiji, kjer bi preprečili odhode čolnov z migranti. Stranka opozarja tudi na vse višje izdatke Italije pri reševanju migrantske problematike. Nekdanja italijanska zunanja ministrica Emma Bonino se medtem zavzema za imenovanje evropskega komisarja za Sredozemsko morje, ki bi se ukvarjal zgolj s problematiko migrantov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.