STA, MM

 |  Politika

Pričakujmo kampiranje pred sodišči

Z odločanjem o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti se po Matozovem prepšričanju zavlačuje

Odvetnik predsednika SDS tudi sklepa, da vrhovno sodišče ne bo odločalo o prekinitvi prestajanja kazni Janši, pač pa bo o zadevi odločilo vsebinsko.

Odvetnik predsednika SDS tudi sklepa, da vrhovno sodišče ne bo odločalo o prekinitvi prestajanja kazni Janši, pač pa bo o zadevi odločilo vsebinsko.
© Borut Krajnc

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je na novinarski konferenci Odbora 2014 ocenil, da vrhovno sodišče pri odločanju o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti v zadevi Patria zavlačuje. To sklepa, ker se v času sodnih počitnic v zadevi ni zgodilo nič. Odbor 2014 pa medtem razmišlja o razširitvi aktivnosti v podporo Janši. Po Matozovih besedah bi bilo logično, da bi sodnica poročevalka v Janševi zadevi v času sodnih počitnic zadevo preučila in poslala v odločanje senatu, a se slednje ni zgodilo.

Dopolnjeno z izjavo Dr. Dragana Petrovca VEČ>>

Do odločitve po Matozovih besedah ni prišlo kljub temu, da je bilo sodnici ustavljeno dodeljevanje novih zadev in da naj bi sodišče o zadevi odločalo prednostno. "Zato je jasno, da se z zadevo neutemeljeno zavlačuje," je prepričan Matoz. Odvetnik predsednika SDS tudi sklepa, da vrhovno sodišče ne bo odločalo o prekinitvi prestajanja kazni Janši, pač pa bo o zadevi odločilo vsebinsko. Pri tem domneva, da bo Janša v zadevi oproščen. Kdaj se bo to zgodilo, Matoz ne more napovedati, meni pa, da bo čas odločitve odvisen od okoliščin, "ki so izven in ne znotraj vrhovnega sodišča". "To bo vsakomur jasno, ko bo odločitev sprejeta," je dodal.

Da se v zadevi zavlačuje, je prepričan tudi član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc, ki tudi meni, da predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. "Da ni držal besede, sklepamo, ker rezultatov dela ne vidimo, poleg tega pa po naših informacijah sodnice poročevalke Vesne Žalik 10 dni ni bilo na delovnem mestu," pravi Primc. Za v prihodnje Primc napoveduje tudi nove aktivnosti Odbora 2014, ki je bil ustanovljen za zaščito Janševih človekovih pravic. Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih pripravljajo pred vrhovnim sodiščem, tako razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, "kampiranju" pred sodiščem in podobno.

Primc je na novinarski konferenci komentiral tudi izjavo sodelavca inštituta za kriminologijo Dragana Petrovca, ki je v intervjuju za MMC RTV dejal: "Množica, ki zahteva kastracijo, ne samo lustracije, je zametek drhali, ki jo zna spreten politik spodbuditi čez rob." Takšna izjava je po oceni Primca skrajno neprimerna in nedopustna.

Dodana izjava Dr. Dragana Petrovca, ki jo je poslal Odboru 2014, v kateri pojasnjuje kaj je dejansko rekel o Janševih podpornikih:

Spoštovani,

Glede na izkrivljanje moje izjave, ki se nikakor ne nanaša na Odbor 2014, predlagam, da objavite mojo kratko izjavo kot odziv na 66. izjavo Odbora:

Zloraba mojih besed, ki nimajo nobene zveze z Odborom, je privedla do mnogih groženj, ki jih dobivam.

Izjava Odbora 2014 v nedeljo, 17. avgusta, v kateri ta poziva državne organe, da ukrepajo zaradi sovražnega govora v mojem intervjuju (MMC RTV), mi pripisuje stvari, ki jih nikoli nisem ne izrekel ne mislil o Odboru. Ko sem govoril o množici, ki je zahtevala kastracijo sodnikov, sem govoril o časovno točno določljivem dogodku, ki se je pripetil dosti prej, kot je bil Odbor sploh ustanovljen, in samo o tem. Zametek drhali je v tistem trenutku, ko množica poziva na kastracijo, nihče pa se od tega ne distancira. Kako se je lahko Odbor prepoznal v moji kritiki, mi ni jasno. O podpornikih Odbora, ki vztrajajo pred sodiščem, sploh nisem govoril. Vse take manifestacije so zame legitimne, dokler se ne začno pozivi k nasilju. Izjavo Odbora štejem za bodisi prenagljeno zaradi površnega branja bodisi za zlonamerno potvarjanje in ustvarjanje nepotrebnih napetosti.

Številni komentarji pod izjavo Odbora na žalost dokazujejo mojo trditev.

Ker mi je pisalo kar nekaj prizadetih državljanov, ki so se - verjamem, da povsem napačno - prepoznali v mojih besedah, s tem odgovarjam tudi njim.

Dragan Petrovec

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.