STA, MM

 |  Svet

Ukrajina ječi, parada se blešči

Ukrajina z vojaško parado praznovala dan neodvisnosti

Ukrajina je včerajšnjo 23. obletnico neodvisnosti obeležila z megalomansko vojaško parado v Kijevu, v Odesi pa s parado mornarice. Predsednik Petro Porošenko je v govoru v Kijevu v luči napetosti na vzhodu države in napetosti z Rusijo dejal, da si Kijev ne želi vojne, temveč mir. V Donecku so medtem proruski separatisti pripravili "protiparado". VEČ>>

Na paradi, s katero so praznovali obletnico samostojnosti od Sovjetske zveze, ki so jo dosegli 24. avgusta 1991, je sodelovalo najmanj 1500 vojakov. Gre za prvo vojaško parado v Ukrajini po letu 2009. Prikaz vojaške moči je sicer spremljal tudi kijevski župan in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko. Parada sicer deluje kot prikaz moči ukrajinske vlade in je verjetno namenjena tudi ustrahovanju proruskih upornikov na vzhodu države, ki se bojujejo proti ukrajinskim silam. A parada je v času silovitih spopadov na vzhodu in skromnih javnih financ deležna tudi kritik. Po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andreja Lisenka gre sicer za gesto podpore za bojujoče enote.

Porošenko je v kratkem govoru pred parado zatrdil, da si Ukrajina želi miru. "Vojna ni bila naša pobuda. Vsilili so nam jo od zunaj. Izbiramo mir," je poudaril. Istočasno pa je napovedal dodatno oboroževanje ukrajinske vojske v vrednosti 2,3 milijarde evrov med letoma 2015 in 2017. Denar bo porabljen za nakup bojnih letal, vojnih ladij in helikopterjev. Porošenko je ob tem obsodil rusko agresijo na Ukrajino. "V 21. stoletju se v srcu Evrope poskuša kršiti mejo suverene države, brez da bi se napovedala vojna. Zdi se, kot da se je svet vrnil v 30. leta prejšnjega stoletja na predvečer druge svetovne vojne," je dejal Porošenko. "Prepričan sem, da bo boj za Ukrajino, neodvisnost naš uspeh," je dodal.

Kasneje je v Odesi potekala še parada vojne mornarice in obalne straže, ki jo je prav tako pozdravil Porošenko. Ob tem je pozval k enotnosti v ukrajinski družbi. Pozval je še, naj se ljudi v državi ne deli na rusko in ukrajinsko govoreče. Kot v posmeh pa so proruski uporniki v mestu Doneck, ki nadzorujejo, priredili svojevrstno vojaško parado, na kateri so razstavili vojaško opremo in orožje ukrajinske vojske, kot so raketni sistemi in topovi, ki so jih uničile separatistične sile. Na paradi so tudi pokazali več deset vojnih ujetnikov iz vrst ukrajinskih vladnih sil. Služba samooklicane ljudske republike Doneck za odnose z javnostjo je pred tem sporočila, da je antifašistično srečanje na Leninovem trgu namenjeno prikazu upora republike proti ukrajinskemu nacizmu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.