STA, MM

 |  Svet

Vojaška invazija na Ukrajino?

Ruski veleposlanik pri Ovse Andrej Kelin je navedbe Washingtona, Kijeva in Nata zanikal ter zatrdil, da v Ukrajini ni ruskih vojakov

ZDA, Kijev in Nato so Rusijo ponovno obtožili neposredne vpletenosti v spopade na vzhodu Ukrajine, kjer so proruski uporniki na novi fronti zavzeli več mest. Po navedbah zveze Nato se tam na strani proruskih upornikov bori več kot tisoč ruskih vojakov. Moskva obtožbe zanika. Da je Rusija neposredno vpletena v spopade na vzhodu Ukrajine, so najprej zatrdile ZDA, potem ko so proruski uporniki na novi fronti na jugovzhodu Ukrajine zavzeli več mest. Ameriški veleposlanik v Kijevu Geoffrey Pyatt je na Twitterju zapisal, da vse več ruskih vojakov neposredno sodeluje v spopadih v Ukrajini. VEČ>>

Moskvo je tudi obtožil, da je na vzhod Ukrajine poslala "najnovejši sistem zračne obrambe, vključno s sistemom SA-22, in je sedaj direktno vpletena v boje". Zveza Nato in Poljska sta pred tem že potrdili, da imata dokaze o delovanju ruske vojske v Ukrajini. Veliko bolj oster v svojih besedah je bil ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je Rusijo obtožil vojaškega vdora v Ukrajino. Zaradi invazije in izrednega poslabšanja razmer v regiji Doneck je Porošenko odpovedal napovedani obisk v Turčiji, kjer bi se moral udeležiti slovesne zaprisege dosedanjega turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana za predsednika države, in sklical nujni sestanek sveta za nacionalno varnost in obrambo v Kijevu.

Vojaške invazije je Moskvo obtožil tudi veleposlanik Ukrajine pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Igor Prokopčuk. Kot je dejal po posebnem zasedanju Ovseja, ki so ga sklicali na Dunaju zaradi poročil o ruskih vojakih na vzhodu Ukrajine, so "zabeležili neposredno invazijo ruske vojske na vzhodu Ukrajine". "Scenarij je bil preizkušen na Krimu", ukrajinskem polotoku, ki si ga je Rusija priključila marca, je dejal Prokopčuk. "To, čemur smo priča, je invazija in neposredna konfrontacija," je dodal.

Kot je kasneje dejal neimenovani visoki predstavnik zveze Nato, se v Ukrajini proti ukrajinski vojski na strani proruskih separatistov bori več kot tisoč ruskih vojakov, predvsem na območju mesta Novoazovsk. Kot je dodal, ruski vojaki sicer nimajo insignij ruske vojske, da pa je jasno, da gre za vojake, saj "upravljajo s sofisticirano opremo in svetujejo separatističnim vojakom", napredovali pa so od 40 do 50 kilometrov v notranjost Ukrajine.

Ruski veleposlanik pri Ovse Andrej Kelin je navedbe Washingtona, Kijeva in Nata zanikal ter zatrdil, da v Ukrajini ni ruskih vojakov. "Tam je samo enota okoli desetih ruskih vojakov, ki so pred dvema dnevoma nenamerno prečkali mejo," je dejal Kelin, pri čemer je mislil na ruske vojaške padalce, ki so jih v Ukrajini zajeli v torek. Obtožbe je nato zanikal tudi tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Dejal je, da "informacije nimajo nobene zveze z realnostjo", in da ruske vojaške enote, za katere ZDA menijo, da so prestopile mejo z Ukrajino, zgolj "izvajajo taktične vaje na odročnih območjih".

Premier samooklicane republike Doneck Aleksander Zaharčenko pa je potrdil, da se na njihovi strani bori okoli 4000 Rusov, a poudaril, da gre za prostovoljce. Kot je dejal, je med njimi tudi več bivših visokih častnikov ruske vojske, kot tudi še aktivnih vojakov, ki pa so se "med svojim dopustom odločili za sodelovanje v njihovem boju za svobodo". Kijev sicer že mesece obtožuje Moskvo, da njena vojska na vzhodu Ukrajine podpira proruske separatiste, kar Moskva vztrajno zanika.

Kljub obtožbam je sicer prvič prišlo do posvetovanja generalštabov ruske in ukrajinske vojske, ki sta razpravljala o izmenjavi vojnih ujetnikov, medtem ko je Porošenko zaukazal ustanovitev skupnih patrulj z ruskimi oblastmi za nadzor meje med državama. To je napovedal po torkovih pogovorih z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v beloruskem Minsku. Zaradi zadnjega razvoja dogodkov in dogajanja na terenu je Evropska unija preko Maje Kocijančič, tiskovne predstavnice visoke zunanjepolitične predstavnice Catherine Ashton, že izrazila izjemno zaskrbljenost, veleposlanik Ukrajine pri EU pa je Bruselj zaprosil za obširno vojaško pomoč.

O razmerah na vzhodu Ukrajine bo medtem v New Yorku ob 20. uri po srednjeevropskem času začel razpravljati tudi Varnostni svet Združenih narodov. Sestanek je zahtevala Litva. Kakih konkretnejših odločitev sicer ni pričakovati. Z jugovzhoda Ukrajine te dni sicer poročajo o novih zmagah separatistov. Potem ko so v sredo tudi ob pomoči tankov zavzeli mesti Novoazovsk in Starobeševe, ki ležita kakih 30 kilometrov jugovzhodno od mesta Doneck, sedaj prodirajo proti ključnemu pristaniškemu mestu Mariupol. Separatisti trdijo, da ga bodo zavzeli v nekaj dneh. Iz Donecka, glavnega oporišča upornikov na vzhodu Ukrajine, pa so separatistične oblasti poročale o obstreljevanju, ki naj bi v zadnjih 24 urah zahtevalo življenja enajstih civilistov. 22 je bilo ranjenih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.