Tea Wutte

 |  Družba

Petdeset Italijanov v vrstah ISIS

Po poročilih italijanskih tajnih služb naj bi se za islamsko državo v Siriji in Iraku borilo okoli 50 italijanskih državljanov, številni pa naj bi pomagali tudi pri organizaciji odhodov prihodnjih borcev

Medtem ko ameriške rakete in bombe že padajo po ciljih borcev Islamske države v severnem Iraku, se preko spleta in družabnih omrežij nadaljuje novačenje tujcev, ki se borijo na strani ISIS. Po pisanju italijanskega časnika Corriere della Serra  je med njimi tudi najmanj petdeset prebivalcev Italije, večinoma iz Brescie, Torina, Ravenne, Padove in Bologne, pa tudi drugih mest večinoma na severu italije in predvsem iz Benečije. Štiri petine teh pripadnikov ISIS je šele nedavno sprejelo islam, petina pa jih pripada drugi generaciji imigrantov. Danes se v sveti vojni borijo v Iraku, pa tudi v Siriji. VEČ>>

To so podatki, do katerih je prišlo italijansko notranje ministrstvo, v pogovoru za italijanski časnik pa jih je povedal italijanski notranji minister Angelino Alfano. Minister se je pri tem opiral na poročilo, ki je narejeno na podlagi podatkov tajnih služb. Njihovi podatki kažejo, da rekrutacija skrajnežev za boj v Iraku in Siriji temelji na decentralizirani mreži posameznikov in skupin, pri čemer nekateri člani skupine služijo kot posredniki, ki organizirajo transporte novih borcev v krizno področje. Po poročilih tajnih služb je okoli dvesto posameznikov v Italiji označenih za zelo nevarne, saj so se medtem že vrnili iz Afganistana in drugih držav, potem ko so tam opravili usposabljanje.

Gre za popolnoma nov razvoj dogodkov, ki se sklada tudi z ocenami trendov v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji in Belgiji. Vendar je v drugih državah Evrope veliko večje število tistih, ki se usposabljajo za boje in pridružujejo enotam na terenu in manj tistih, ki se vračajo v svoje države. V Italiji skrajneži večinoma omogočajo logistično, organizacijsko in rekrutacijsko pomoč upornikom v Iraku in Siriji. Razlog za to je predvsem težavno prepričevanje beguncev, ki večinoma pristajajo ob italijanskih obalah, da bi se znova vrnili v območja konfliktov. Kljub temu pa v Irak in Sirijo odhajajo skrajneži, ki so stari od 18 do 25 let in so večinoma moški, vsi tudi sprejemajo ideologijo svete vojne oziroma džihada zoper zahodne sile, med njimi pa se jih je največ indoktriniralo prav s pomočjo svetovnega spleta. Mnogi med njimi se nikoli ne vrnejo, saj so jim odrejene samomorilske naloge ali pa sodelovanje v spopadih, kjer imajo le malo možnosti preživetja. Zanimivo je, da se večina italijanskih borcev rekrutira v severnem delu Italije.

Torino, Brescia, Milano, Ravenna, Bologna, Padova in Valcamonica so skupaj z Neapljem in Rimom najpomembnejše rekrutacijske točke. Cremona je bila znano mesto rekrutacije Adhana Bilala Bosnića, enega izmed najbolj znanih organizatorjev, ki delajo za ISIS v Italiji. Zavzema se za ustanovitev kalifata in je eden od najpomembnejših vahabističnih voditeljev v Evropi. Bilal Bosnić je znan po pozivih k uničenju ZDA in izrekanje bombastičnih sloganov, kot je na primer: »Izgradimo si pot v paradiž z bombami na naših prsih!« Dodatna težava v Italiji je pomanjkanje ministrstva za verske zadeve in sploh nadzora nad pridigami in njihovo vsebino. V Italiji tega nadzora ni, zato so tudi za zidovi mošej pogosti pozivi k sveti vojni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.