STA, MM

 |  Politika

Od finančnih malverzacij k duhovnim vajam

Stres in Turnšek znova nazaj v svojih nadškofijah

Stres in Turnšek sta morala z mest nadškofov odstopiti zaradi finančnega poloma v mariborski nadškofiji.

Stres in Turnšek sta morala z mest nadškofov odstopiti zaradi finančnega poloma v mariborski nadškofiji.
© Borut Krajnc

Nekdanja ljubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek sta se po enem letu, ki sta ga morala preživeti izven svojih nadškofij, vanje vrnila, o čemer smo na naši spletni strani že poročali. Da se je Stres vrnil v ljubljansko nadškofijo, se je izvedelo iz neuradnih virov blizu Slovenske škofovske konference (SŠK), vrnitev Turnška pa so potrdili v sami mariborski nadškofiji. VEČ>>

Stres in Turnšek sta morala z mest nadškofov odstopiti zaradi finančnega poloma v mariborski nadškofiji, po odstopu pa sta se v skladu s cerkveno prakso za eno leto umaknila iz svojih nadškofij, da se zadeve pomirijo. Stres je zadnje leto preživel v več mestih v Franciji, kjer je nekoč tudi študiral, Turnšek pa je bil v samostanu v Stični. Čas, ki sta ga morala preživeti zunaj nadškofij, se je sicer uradno iztekel konec julija. V skupnosti lazaristov v Ljubljani, v življenje katere je bil v preteklosti vključen Stres, pojasnil v zvezi z njegovo vrnitvijo niso želeli dajati, so jo pa neuradno potrdili v krogih blizu SŠK.

Turnškovo vrnitev v mariborsko nadškofijo je potrdil generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Dejal je, da se Turnšek še ni odločil, kaj bo počel v prihodnje, "bo pa zagotovo ostal na ozemlju nadškofije". "Trenutno vodi različne duhovne vaje in je precej zaposlen," dodaja. Že pred časom je predstavnik SŠK Tadej Strehovec pojasnil, da je uradni naziv Stresa in Turnška upokojeni nadškof. Nihče od njiju sicer ne bo član SŠK, ju bodo pa lahko krajevni škofi po potrebi vključili v delo škofij. Kraj, kjer bosta živela, lahko izbirata sama, prav tako, s čim se bosta ukvarjala.

Stres naj bi se neuradno v prihodnje posvečal filozofiji, ki jo je predaval, preden je postal ljubljanski nadškof. Vključil naj bi se v delo in življenje ene od skupnosti lazaristov, ki v Sloveniji delujejo v Ljubljani, Celju, Šentjakobu pri Ljubljani in Mirenskem gradu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.