Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Super Mario upravičil svoje ime

Italijan Mario Draghi je spet uporabil svojo formulo iz leta 2012

Čeprav ima svet Evropske centralne banke (ECB) 24 članov, njegovo politiko vodi praktično le eden, to je predsednik. Italijan Mario Draghi je spet uporabil svojo formulo iz leta 2012. Tako kot letos je tudi takrat imel zgodovinski govor, s katerim preostalim članom sveta ECB ni pustil druge možnosti, kot da so podprli njegovo obljubo, da bo ECB za reševanje evra uporabila vsa sredstva. Tokrat je Draghi na enak način kot pred dvema letoma napovedal boj proti grozeči recesiji v Evropi, kritično ocenjuje zadnje odločitve ECB nemški Die Welt.  VEČ>>

V Handelsblattu pa so objavili stališče Gunnarja Becka, profesorja prava EU na londonski univerzi, ki je prepričan, da je ECB s svojimi zadnjimi odločitvami presegla svoje pristojnosti. Z napovedanim odkupom kreditov, ki so zavarovani s premoženjem (Asset Backed Securities – ABS) bo neposredno stopila na področje financiranja podjetij. To naj bi bila nedvoumna kršitev pristojnosti, saj evropske pogodbe omejujejo pristojnosti ECB na denarno politiko, boj proti inflaciji in splošne gospodarske naloge. Poleg tega so krediti, ki so zavarovani s premoženjem, rizični in veljajo za enega od povzročiteljev finančne krize.

Gunnar Beck nadalje opozarja, da pogodbe EU striktno prepovedujejo, da bi ECB smela neposredno od držav ali posredno na kapitalskih trgih kupovati državne obveznice, če država s temi nakupi lažje pride do svežega denarja. Beck je prepričan, da bo ECB z napovedanimi ukrepi s trgov z obveznicami izrinila zasebne investitorje. Trevor Greetham iz družbe Fidelity Worldwide Investment je za Guardian ocenil, da za zniževanje temeljne obrestne mere ni več prostora, zato se je ECB sedaj osredotočila na tiskanje svežih bankovcev in nakupe premoženja. Toda te Draghijeve napovedi niso dovolj, da bi gospodarstvo v območju evra spet začelo rasti. Po poročanju Bloomberga je Draghi dal vedeti, da gospodarstvo lahko pričakuje vsaj 700 milijard evrov svežega denarja.

Britanski Telegraph je prepričan, da Draghi programa za nakup državnih obveznic ne bo mogel uveljaviti brez soglasja Nemčije, čeprav se finančni trgi obnašajo, kot da je ta program že dejstvo. Trgi pozabljajo, da je nemško ustavno sodišče februarja odločilo, da načrt ECB za odkup italijanskih in španskih državnih obveznic »vidno krši« evropske pogodbe, kar pomeni, da nemška Bundesbanka pri tem legalno ne more sodelovati. Politika evropske monetarne unije s konfliktom med državami dolžnicami in državami kreditodajalkami po oceni Telegrapha ostaja enako strupena kot do zdaj.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.