STA, MM

 |  Svet

Trinajst let kasneje

Obnova newyorškega WTC traja že 13 let in se nadaljuje

"Vsi bi si želeli, da bi obnova potekala hitreje, vendar pa smo lahko ponosni na doseženo," je povedal gradbeni investitor Larry Silverstein, ki je bil najemnik prostorov v leta 2001 porušenih stolpnicah dvojčkov Svetovnega trgovinskega centra (WTC). Zagotovil je, da bo njegova 74-nadstropna stolpnica WTC 4, kjer je potekala torkova novinarska konferenca, odprta že oktobra. Glavni akterji pri obnovi šest hektarjev velikega kompleksa na južnem delu Manhattna v New Yorku so v torek novinarjem predstavili dosedanji napredek, vendar niso mogli mimo dejstva, da je območje, ki so ga 11. septembra 2001 uničili teroristi Al Kajde, še vedno gradbišče. VEČ>>

Dela se bodo kmalu nadaljevala tudi na prav tako Silversteinovi 80-nadstropni stolpnici WTC 3, za katero že dobiva najemnike, med njimi podjetje za medijske investicije GroupM, ki je najelo 46.500 kvadratnih metrov prostorov. Ta stolpnica bo končana šele leta 2018. Dva najbolj odmevna projekta, ki še potekata, pa sta najvišja stolpnica zahodne poloble WTC 1, nekoč imenovana Stolp svobode, in transportni center za vlake podzemne železnice in železnice PATH, ki povezuje New York z New Jerseyjem. Oba projekta sta doslej dvakratno prekoračila napovedane stroške oziroma bosta namesto po dve milijardi dolarjev na koncu stala okoli štiri milijarde.

WTC 1 bo odprt še letošnjo jesen, najemne pogodbe pa je doslej podpisalo nekaj večjih podjetij, kot je medijski velikan Conde Nast in tudi nepremičninsko podjetje Cushman & Wakefield ter druga, s čimer je pokritih 60 odstotkov razpoložljivega pisarniškega prostora. Stolpnica brez antene je visoka 541 metrov, skupaj z anteno pa 665 metrov in je tretja najvišja zgradba na svetu. Razgledna ploščad v 100. in 101. nadstropju pa naj bi bila odprta morda šele prihodnje poletje.

Transportni center naj bi odprli šele konec prihodnjega leta, kar je osem let za sprva postavljenim rokom in podpredsednik podjetja v lasti držav New York in New Jersey Port Authority Scott Rechler je priznal, da bi lahko dela opravili hitreje in ceneje. Vendar pa je hkrati menil, da se bo na koncu izplačalo, ker bo spodnji del Manhattna postal eno najbolj iskanih poslovnih območij na svetu.

S tem se je strinjala predsednica Zavezništva južnega središča mesta, ki so ga ustanovili po terorističnih napadih za oživitev spodnjega dela Manhattna, Jessica Lappin. Cveteli naj bi trgovski centri, poleg njih pa je sedaj tam že več kot 800 novih tehnoloških podjetij. Statistika kaže, da se je od leta 2001 število prebivalcev južnega Manhattna potrojilo. Takoj po terorističnih napadih, ki so na Manhattnu zahtevali 2600 življenj, so politiki zatrjevali, da bo obnova končana v rekordnem času, vendar pa so obljube trčile ob newyorško poslovno realnost. Silverstein se je prepiral z zavarovalnicami, one z njim, v sporu je bil tudi s Port Authority, tožarili so se vsi povprek, vključno s sorodniki žrtev napadov in zaradi tega je mali čudež, da so doslej zgradili, kar so.

Do leta 2006 je bila obnovljena le 52-nadstropna stolpnica WTC 7, ki se je porušila sama od sebe po zrušitvi dvojčkov. Spominski park z bazenoma na odtisih dvojčkov so odprli 12. septembra 2011, letos je bil odprt podzemni muzej, kmalu bosta odprti WTC 4 in WTC 1, stolpnica WTC 5 bo zgrajena na južnem delu kompleksa, kjer je nekoč stala Deutsche bank, gradnja 88-nadstropnega WTC 2 pa je še na papirju. Zgradbe WTC 6, ki je imela le osem nadstropij, pa ne bodo obnovili.

Torkova predstavitev napredka je ne glede na vse potekala v znamenju medsebojnih pohval in trepljanja po ramenih. Predsednik predstavniškega doma newyorškega državnega kongresa, demokrat z Manhattna Sheldon Silver je hvalil Silversteina, kot poosebljenje duha mesta New York, ki je opravil ogromno delo. Glavni projektant celotnega kompleksa WTC Daniel Libeskind pa je izrazil ponižnost, ker je lahko del 30 milijard dolarjev vrednega projekta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.