Tamara Kajtazović

 |  Svet

Neprimerno poimenovanje islamskih skrajnežev

V Parizu se je zaključilo srečanje predstavnikov 30 držav, ki so se združile v koalicijo v boju proti skrajnežem Islamske države v Iraku in Siriji. Udeleženke konference, ki sta jo gostila francoski predsednik Francois Hollande in iraški predsednik Fuad Masum, so sklenile, da bodo z vsemi sredstvi podprle iraško vlado pri boju z džihadisti Islamske države. Koalicija pri tem ne izključuje vojaških sredstev. Pripravljenost držav za ukrepanje je zaznamovalo tudi nedavno obglavljenje britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa, na katero so se predstavniki držav v koaliciji ostro odzvali. Britanski premier David Cameron je dejal, da »pripadniki Islamske države niso muslimani, ampak pošasti«. S tem se je dotaknil žgočega vprašanja poimenovanja skupine skrajnežev. Uveljavljeni termin Islamska država namreč namiguje, da delujejo v imenu vseh muslimanov in da ima teritorij, ki ga je okupirala skupina, status mednarodno priznane države. Več>>

Skupina skrajnežev, ki je od aprila 2013 zavzela precejšen del Iraka in Sirije in na tem območju razglasila kalifat, se je v originalu prvotno imenovala Al-Dawla Al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Mediji so to prevajali kot ISIS – Islamska država Iraka in Sirije ali ISIL - Islamska država Iraka in Levanta. Junija se je skupina preimenovala v Islamsko državo, kar je izzvalo kritične reakcije s strani muslimanov po vsem svetu. Raba imena Islamska država namreč implicira, da skupina deluje v imenu vseh muslimanov in da uživa status mednarodno priznane države – ne eno ne drugo ne drži.

Ameriški predsednik Obama in njegova administracija ter Organizacija združenih narodov zagovarjajo prevod imena v ISIL – Islamska država Iraka in Levanta. Tako bi se pri poimenovanju skupine nanašali na teritorij okrog Sirije, Libanona, Izraela, Palestine in Jordanije, kjer želi skupina ustvariti kalifat.

Do glasnejšega političnega in medijskega razločevanja Islamske države od globalne muslimanske skupnosti prihaja šele zdaj, ko je Islamska država v javnosti že uveljavljeno ime, ki se povezuje z brutalnostjo in zlom, in ko se države, ki bodo skupaj poskušale uničiti dejavnosti islamskih skrajnežev, pripravljajo na vojno s teroristi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.