STA, MM

 |  Družba

Kardinali proti papežu Frančišku

Konservativni kardinali proti prizanesljivosti do ločencev

Argentinski papež, s katerim je za vatikanskimi zidovi zavel svež veter, je minuli konec tedna pretresel cerkvene tradicionaliste, ko je v baziliki sv. Petra poročil pare, ki so glede na cerkveni nauk živeli v grehu.

Argentinski papež, s katerim je za vatikanskimi zidovi zavel svež veter, je minuli konec tedna pretresel cerkvene tradicionaliste, ko je v baziliki sv. Petra poročil pare, ki so glede na cerkveni nauk živeli v grehu.
© Borut Krajnc

Upi papeža Frančiška na rahljanje togih pravil Katoliške cerkve glede znova poročenih ločencev so naleteli na hudo oviro, saj se je proti temu izreklo pet konservativnih kardinalov. Kardinali so v knjigi z naslovom Ostanki Kristusove resnice, ki bo izšla kmalu, danes pa so jo začeli oglaševati, poudarili, da pravil, ki znova poročene izključujejo iz svetega obhajila, ne bi smeli rahljati. VEČ>>

Kot je v predstavitvi zapisal urednik knjige Robert Dodaro, se peterica kardinalov strinja v odločnem poudarku, "da nam Nova zaveza kaže, da Kristus nedvoumno prepoveduje ločitev in ponovno poroko". Med avtorji dela, ki bo v Italiji in ZDA izšlo 1. oktobra, je tudi nemški nadškof Gerhard Ludwig Müller, vodja kongregacije za doktrino vere. Revolt iz kardinalskih vrst je na plan prišel pred sinodo, na kateri bodo škofje med 5. in 19. oktobrom preučevali cerkveni nauk glede družinskih vprašanj, vključno z obravnavo ločencev. Odločitve o morebitni reformi sicer ni pričakovati do druge sinode, ki je načrtovana v oktobru 2015.

Argentinski papež, s katerim je za vatikanskimi zidovi zavel svež veter, je minuli konec tedna pretresel cerkvene tradicionaliste, ko je v baziliki sv. Petra poročil pare, ki so glede na cerkveni nauk živeli v grehu. Med 20 pari so nekateri že pred poroko živeli skupaj, ena izmed nevest pa je bila mati samohranilka. Razprava o rahljanju cerkvenih pravil se je sicer dejansko začela že februarja, ko je Frančiškov tesni zaveznik, nemški kardinal Walter Kasper, sprožil polemike s pozivom po bolj usmiljenem pristopu do vnovič poročenih katoličanov, ki si želijo svetega obhajila. Frančišek pa je med mašo v zasebni kapeli izjavil, da mora Cerkev "spremljati (...) ne obsojati" tistih, ki jim propade zakon.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.