STA, MM

 |  Svet

Le kaj pesti ljubljenega vodjo?

Ljubljenemu vodji naj bi se stanje poslabšalo zaradi pogostega popivanja in prenažiranja

Severnokorejski voditelj Kim Jon Un najverjetneje trpi za putiko, poročajo južnokorejski mediji ob sklicevanju na dobro obveščen vir. Kima, ki naj bi bil star 31 let, so v javnosti nazadnje videli 3. septembra na nekem koncertu. Na videoposnetkih dogodka je vidno shujšan in šepa. V četrtek ni prišel na zasedanje državnega parlamenta, ki se ga ponavadi udeleži. VEČ>>

Severnokorejski parlament se sicer zbere le enkrat ali dvakrat na leto, da na primer potrdi proračun ali druge odločitve, ki jih sprejme vladajoča komunistična partija. Na seji so med drugim Hwanga Pyong-Soja, ki velja za drugo najpomembnejšo figuro v državi, imenovali za podpredsednika vplivne nacionalne komisije za obrambo. Na položaju je zamenjal Choa Ryong-Haeja. "Kim Jong Un trpi za putiko, zato šepa na obe nogi," je navedel vir. "Kolikor razumem, trpi za putiko hkrati s povišano koncentracijo sečne kisline in maščob v krvi, debelostjo, diabetesom in visokim krvnim pritiskom."

Severnokorejski državni mediji so v petek potrdili, da je njihov voditelj zbolel, podrobnosti pa niso navedli. Novinarski kolegi iz Južne Koreje pa danes pišejo, da naj bi se Kimu stanje poslabšalo zaradi pogostega popivanja in prenažiranja. Vir je opozoril tudi na putiko v rodbini Kim. Za njo naj bi trpeli Kimov ded, oče in starejši brat.

Kim Jong Un je vodenje Severne Koreje prevzel decembra 2011 po smrti svojega očeta Kim Jong Ila. Gre za prvo priznanje severnokorejskega režima, da ima Kim zdravstvene težave. Po pisanju severnokorejskih medijev voditelj kljub bolezni "navdušeno" vodi državo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.