STA, MM

 |  Politika

Desna podmladka zaradi Janše na okopih

Podmladka SDS in NSi očitno v sporu glede resolucije o Janši

Janez Janša očitno slabo vpliva na strankarski podmladek...

Janez Janša očitno slabo vpliva na strankarski podmladek...
© Borut Peterlin

V Slovenski demokratski mladini, podmladku SDS, so danes izrazili ogorčenje nad potezo Mlade Slovenije, podmladka NSi, ker ta zahteva umik predloga resolucije YEPP, podmladka Evropske ljudske stranke (EPP), o zadevi Patria v Sloveniji. V podmladku SDS so, kot so pojasnili za STA, pripravili osnutek resolucije o zadevi Patria, ki jo nameravajo predstaviti v petek na zasedanju sveta podmladka EPP v Beogradu. V resoluciji so med drugim prvaka SDS Janeza Janšo označili kot političnega zapornika, mu izrazili podporo in pozvali slovenska sodišča, naj o zadevi odločijo neodvisno in v skladu s predpisanimi roki. VEČ>>

Podmladek NSi se je, kot pojasnjujejo, na resolucijo odzval z zahtevo za njen umik - ker da je zadeva Patria še vedno v sodnem procesu in da gre za političen pritisk na sodno vejo oblasti ter da ta deluje v skladu z zakonodajo, ki je usklajena z EU. V Slovenski demokratski mladini zato v današnjem sporočilu za javnost z žalostjo ugotavljajo, da je SDS "očitno ostala osamljena v svojem zavzemanju za demokratično, pravno in pravično državo".

Mladi Sloveniji očitajo, da se z zahtevo po umiku resolucije YEPP "postavlja ob bok ideološkim dedičem komunističnega režima" in da je očitno zavzel stališče, da je kritika pravosodja nedopustna. "Iz obrazložitve, ki se je ne bi sramovala tako tepihovalec Slovenije Branko Masleša, kakor tudi njegov mentor Milan Kučan, veje stanje duha, ki je strah vzbujajoče," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

"Očitno glasovanje poslanca Mateja Tonina ob Kučanovi pokojnini ni bilo naključje, kaj šele želja po spravi, ampak je bilo vnaprej dogovorjeno dejanje in podpora starim komunističnim silam," so še nadaljevali. V podmladku SDS pričakujejo, da bo vodstvo podmladka EPP zahtevo za umik resolucije zavrnilo ter ob tem tudi razmislilo o nadaljnjem članstvu Mlade Slovenije v YEPP.

V Mladi Sloveniji so v odzivu na kritiko kolegov iz vrst SDS poudarili, da ne gre za resolucijo podmladka EPP, ampak za predlog resolucije z naslovom Patria case in Slovenia, ki ga je SDM poslal YEPP, da o njej odloči na zasedanju v Beogradu, ki se je začelo danes in se bo končalo v soboto. Iz predloga resolucije je po navedbah MSi razvidno, da ta ne govori o slovenskem pravosodju, ampak se nanaša zgolj na konkreten sodni postopek v Sloveniji, ki še ni dokončan.

"MSi se ne želi izrekati o krivdi obdolženih v vseh sodnih postopkih, saj je to naloga sodišč v Sloveniji in tudi Evropskega sodišča za človekove pravice. V MSi smo zavezani demokratičnim vrednotam in s tega vidika ne moremo podpreti predloga resolucije, ki posega v posamezen sodni proces, ki je še v teku in tako tudi politično pritiska na samostojno vejo oblasti. Zaradi vsega navedenega smo v MSi z amandmajem predlagali umik omenjenega predloga resolucije," so ob tem sporočili iz MSi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.